Erdogan otvorio najveću džamiju u SAD-u

Erdogan na otvaranju džamije kazao kako se muslimani širom svijeta moraju „boriti protiv onih koji bacaju ljagu na našu vjeru“ (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je otvorio najveći džamijski kompleks u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno Centar tursko-američke kulture i civilizacije, prenose američki mediji.

Erdogan je ovom prilikom izjavio kako je islamofobija u Sjedinjenim Američkim Državama u porastu, te da američki predsjednički kandidati napadaju muslimane tokom predizborne kampanje, prenosi agencija Reuters.

Također je kazao kako se muslimani širom svijeta moraju „boriti protiv onih koji bacaju ljagu na našu vjeru“.

 

 

Dan ranije je čelnik turske vjerske fondacije Mehmet Gormez, nakon muslimanske molitve petkom (džuma), u džamiji govorio na tri jezika – turskom, engleskom i arapskom – i tom prilikom istakao islamsku poruku mira i bratstva.

“Ovaj kompleks nije napravljen samo za muslimane, već je to tlo susreta ljudi raznih etničkih i vjerskih korijena. Ovaj centar je podsjetnik čovječanstvu da način razmišljanja koji je napravio ovu ljepotu i druge slične njoj ne može stvarati nasilje. To je um mira i ljepote.”

Ovaj najveći džamijski kompleks u SAD-u izgrađen je uz pomoć sredstava iz Turske te pod nadzorom turske vjerske fondacije Diyanet, dodaju mediji.

Puljić o posjeti Erdogana SAD-u

Brojni sadržaji

Približno 3.000 vjernika može istovremeno boraviti u i oko džamije koja se nalazi u predgrađu Washingtona, u Lanhamu (američka savezna država Maryland).

Izgrađen u seldžučkom arhitektonskom stilu, centar također sadrži biblioteku, dvorane za konferencije i izložbe, prostore za prijeme, stambene zgrade, sportski centar, školu (medresu) te hamam.

Erdogan je skoro sedmicu dana u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Sam kompleks, koji se u Turskoj naziva “Maryland kulliye”, što je ime iz Osmanskog vremena kada su se slične građevine tako nazivale, napravljen je na dijelu terena koji je nekada bio blatnjava močvara.

Ranije su Turci koji su živjeli blizu napravili improviziranu malu džamiju, prije nego što je za ovaj kompleks 2013. godine postavljen kamen temeljac.

Izvor: Al Jazeera i agencije