Erdogan: Pogrešno je ISIL nazivati ‘islamskom državom’

Recep Tayyip Erdogan: Turska i Velika Britanija gaje odnose koji sežu i 500 godina u prošlost (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju kako Turska ima znatno bolju saradnju u borbi protiv terorizma s Velikom Britanijom nego što je to slučaj s mehanizmima saradnje s drugim partnerima Ankare, javlja agencija Anadolija.

U okviru službene posjete Londonu, on se obratio prisutnima na završnoj sesiji Sedmog foruma Tatlidil, koji za cilj ima jačanje bilateralnih odnosa između Turske i Velike Britanije.

Podsjetio je kako je riječ o forumu koji je osnovan 2011. godine dok je bio premijer Turske, a britanski kolega mu je u to vrijeme bio David Cameroon.

Dugogodišnje veze dvije zemlje

Forum se u međuvremenu razvio u think-tank organizaciju u Londonu.

“Turska i Velika Britanija gaje odnose koji sežu i 500 godina u prošlost”, kazao je Erdogan i dodao kako je posebno zahvalan Velikoj Britaniji na izraženoj solidarnosti s Turskom u julu 2016. godine, kada se suočila s pokušajem vojnog udara.

Turski predsjednik je posebno istakao važnost gesta britanskog ministra za odnose s Evropom i Amerikom Alana Duncana, koji je tri dana nakon pokušaja puča posjetio Ankaru i izrazio podršku turskim institucijama.

Dodao je turski lider kako je ta posjeta bila u periodu kada većina zapadnih zemalja nije bila ni osudila pokušaj puča.

“Velika Britanija je drugo najveće tržište za izvoz iz Turske. Nadamo se da ćemo ove godine povećati trgovinsku razmjenu sa 16 na 20 milijardi eura”, rekao je Erdogan.

Ukazujući na dobru bilateralnu saradnju na polju odbrane, on je kazao kako postoji dodatni potencijal za velike uspjehe ukoliko se udruže turske operativne i britanske finansijske snage.

“Turska pridaje veliku važnost očuvanju sigurnosti u euroatlantskoj regiji. Radimo i na uspostavi održivog mira na Bliskom istoku. Želimo doprinijeti i pomažemo u procesima uspostave mira u Siriji, Iraku, Afganistanu i Somaliji, a želja nam je da vidimo zajedničku borbu protiv svih terorističkih organizacija”, poručio je on.

Velika Britanija je važan partner

Turski predsjednik je kazao kako oružana grupa Islamka država Irak i Levant nanosi najveću štetu islamu i kako je velika greška što neki tu organizaciju neprikladno nazivaju “islamskom državom”.

“Islam u korijenu te riječi znači mir i naš islam je vjera mira”, poručio je Erdogan i dodao kako Velika Britanije to pitanje može bolje od drugih razumjeti, s obzirom na multikulturalnu tradiciju i veliku muslimansku zajednicu koja u njoj živi.

Erdogan će se tokom trodnevne posjete u Velikoj Britaniji sastati s britanskom kraljicom Elizabetom II i premijerkom Theresom May.

“Velika Britanija je naš važan i pouzdan partner. Turska je spremna na dodatno unapređenje bilateralne saradnje na svim poljima i nakon britanskog izlaska iz Evropske unije”, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije