Erdogan poručio Putinu: Objasni Krim, pa govori o Armencima

Erdogan: To nije prvi put da Rusija upotrebi riječ 'genocid' govoreći o tom događaju. Ja sam lično tužan što je Putin tako postupio (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, danas je izjavio kako Rusija treba objasniti svoje postupke u vezi sa Krimom prije nego što bude imala pravo da okarakterizira pogrom nad Armencima 1915. godine, za vrijeme Otomanskog carstva, kao genocid, prenose agencije.

„To nije prvi put da Rusija upotrebi riječ ‘genocid’ govoreći o tom događaju. Ja sam lično tužan što je Putin tako postupio“, izjavio je Erdogan, javlja agencija Reuters.

„Očito je ono što se događa u Ukrajini i Krimu. Rusi bi prvo trebalo to da objasne, prije nego što nazovu genocidom ono što se desilo u Otomanskom carstvu“, rekao je predsjednik Turske na konferenciji za štampu u Ankari.

‘Rusija ostaje dosljedna’

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je na komemoraciji u Erevanu 24. aprila, kojom je obilježena 100. godišnjica pogroma nad Armencima za vrijeme Otomanskog carstva, da je stav Moskve o ‘genocidu nad Armencima’ nepromijenjen i da je u pitanju nešto što se ne može opravdati.

„Rusija ostaje dosljedna, uvijek smo vjerovali da ne može da se opravda tako masovno ubijanje ljudi“, rekao je on.

Putin je upozorio na povratak nacizma u nizu država i pozvao na razmišljanje u vezi sa posljedicama.

„Nažalost, sada u mnogim regijama svijeta, neofašizam podiže glavu i radikalni nacionalisti teže za moći, vidimo da je antisemitizam sve jači, kao i manifestacije rusofobije“, naveo je ruski lider.

Izvor: Agencije