Erdogan: Postupci Njemačke ravni onima iz nacističkog perioda

Erdogan je u Istanbulu poručio da Njemačka nema dodirnih tačaka sa demokratijom (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan danas je rekao da su njemački postupci kojima pokušavaju da osujete političke sastanke građana Njemačke turskog porijekla “ravni onima iz nacističkog perioda”, prenosi Reuters.

Njemačke vlasti su prošle sedmice zabranile dva sastanka u njemačkim gradovima gdje Erdogan pokušava da prikupi podršku 1,5 miliona ljudi na referendumu koji je zakazan za april, a na kome se odlučuje o proširenju predsjedničkih ovlaštenja.

Erdogan je na skupu u Istanbulu poručio da Njemačka nema dodirnih tačaka sa demokratijom i da su odluke zabrane “ravne nacističkom periodu”.

Zvanična Ankara najavila je nove mitinge u Njemačkoj i Holandiji s ciljem motivisanja građana da podrže referendum o povećanju predsjedničkih ovlasti u Turskoj.

„Našim prijateljima u Njemačkoj zabranjeno je da govore. Neka to rade. Mislite li da ćete ih nedopuštanjem da govore natjerati da glasaju za Ne umjesto za Da? Njemačka… Vi nemate nikakve veze sa demokratijom. Vaša praksa nije ništa drugačija od nacističke prakse u prošlosti“, rekao je Recep Tayyip Erdogan.

Na zabranu pozvala Austrija

Na zabranu održavanja skupova turskih političara u Evropskoj uniji pozvala je i Austrija s ciljem sprečavanja pojedinih članica EU da se nađu pod pritiskom Ankare.

Austrijski kancelar smatra da će eventualno prihvatanje novih mjera na referendumu oslabiti vladavinu prava u Turskoj, ograničiti diobu vlasti i kršiti evropske vrijednosti.

U Njemačkoj živi i radi 1,4 miliona Turaka s pravom glasa u matičnoj zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije