Erdogan potpisao ukidanje imuniteta poslanicima

Promjena zakona bi omogućila izvođenje poslanika HDP-a pred sud (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je zakon o oduzimanju poslaničkog imuniteta u slučaju krivičnog gonjenja.

Reuters prenosi da je to saopćeno iz Erdoganovog kabineta i navodi da je u pitanju ustavna promjena koja će se vjerovatno okončati uklanjanjem poslanika prokurdske opozicije iz turskog parlamenta.

Erdogan je optužio prokurdsku Narodnu demokratsku stranku HDP, treću po jačini u parlamentu, da je političko krilo naoružanih boraca koji su pokrenuli ustanak na jugoistoku Turske mahom naseljenom Kurdima, koji traje tri decenije.

Reuters navodi da bi Erdogan želio vidjeti poslanike HDP-a na sudu i dodaje da bi promjena Ustava također mogla Erdoganu osigurati veća predsjednička ovlaštenja.

Potpisivanje zakona uslijedilo je nekoliko sati nakon što je u bombaškom napadu na policijsko vozilo u Istanbulu poginulo je 11 osoba, među kojima sedam policajaca i četiri civila.

U napadu je ranjeno 36 osoba, od kojih je dvoje u kritičnom stanju.

‘Poticanje na terorizam’

Erdogan je u martu ove godine kazao da bi parlament Turske trebao što prije pristupiti izmjeni Zakona o borbi protiv terorizma i ukinuti imunitet prokurdskim zastupnicima.

On je tada istakao kako se oni koji podržavaju ubice nevinih ljudi ne razlikuju od terorista.

Pozvao je Parlament da što hitnije oduzme imunitet prokurdskim zastupnicima, optuživši ih za “poticanje na terorizam”.

Erdogan je u martu također izjavio kako je potrebna šira definicija terorizma, koja bi obuhvatila i pristalice terorizma koji su, kako tvrdi, jednako krivi.

“Ne povlači samo jedna osoba oroz, već i oni koji su to omogućili i koji bi, također, trebali biti označeni kao teroristi, bez obzira na njihovu titulu”, kazao je Erdogan.

Turski lider smatra kako bi to mogao biti i novinar, zastupnik ili predstavnik civilnog društva.

Erdogan je to izjavio poslije najnovijeg samoubilačkog bombaškom napadu u Ankari, u kojem je u nedjelju navečer ubijeno 37 ljudi.

Izvor: Agencije