Erdogan pozvao Muslimansku braću u Tursku

Muslimanska braća
Eksperti smatraju da prijedlogom Muslimansko bratstvo prvi put pokazuje da je prevazišlo retoriku o potpunom vraćanju 'legitimiteta' (EPA)

U Turskoj su dobrodošli pripadnici egipatske prognane grupe Muslimanska braća, nakon što im je rečeno da napuste Katar, poslije pritiska drugih arapskih zaljevskih zemalja, izvijestili su turski mediji citirajući predsjednika Tayyipa Erdogana, prenosi Fena.

Jedan viši zvaničnik Muslimanske braće, koji ima sjedište u Londonu, izjavio je u subotu da je Katar zatražio od sedam viših zvaničnika pokreta da napuste zemlju, nakon što su njegovi susjedi vršili pritisak da ih prestane podržavati.

“Viši zvaničnici Muslimanske braće bit će dobrodošli u Tursku – ako žele doći”, izjavio je Erdogan nakon povratka iz zvanične posjete Kataru, prenio je Reuters.

Katar i Turska su jedine regionalne države koje su podržaleMuslimansku braću nakon što je u Egiptu svrgnut legalno izabrani predsjednik Muhamed Mursi prošle godine.

‘Prijetnja po monarhiju’

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i druge zaljevske zemlje su egipatskom novom vodstvu dale milijarde dolara.

Oni Muslimansku braću smatraju prijetnjom po monarhiju.

Egipatski sud je u ponedjeljak na doživotnu zatvorsku kaznu osudio vrhovnog lidera Muslimanske braće Mohameda Bediea i još 14 njegovih saradnika.

Badie je bio jedan od hiljada članova i lidera pokreta koji je uhapšen u akciji koja je uslijedila nakon što je vojska u julu prošle godine svrgnula Mursija.

Egipat je proglasio Muslimansku braću terorističkim pokretom.

Pristalice ovog pokreta održavaju proteste protiv egipatskih vlasti koje podržava vojska, što je često bilo praćeno sukobima.

Izvor: Agencije