Erdogan pozvao SAD i Rusiju da povuku snage iz Sirije

Očekuje se da će sirijski sukob biti tema razgovora Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Rusiju i Sjedinjene Američke Države da povuku svoje snage iz Sirije, nakon što su Vladimir Putin i Donald Trump rekli da nema “vojnog rješenja” za dugogodišnji sukob.

“Imam problem da razumijem ovaj komentar”, rekao je Erdogan novinarima prije puta u ruski grad Soči, gdje se treba sastati s Putinom.

“Ako vojno rješenje u Siriji nije opcija, onda oni koji to kažu [Rusija i SAD] trebaju povući svoje snage… i koraci za političko rješenje trebaju biti poduzeti”, dodao je.

Putin i Trump su se na azijskopacifičkom samitu složili da nema vojnog rješenja u sukobu u Siriji, saopćio je Kremlj prije nekoliko dana.

Sponzori pregovora u Astani

Također su pozvali sve strane da učestvuju u mirovnim pregovorima u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. 

Rusija podržava sirijskog predsjednik Bashara al-Assada, dok SAD daje podršku sirijskim kurdskim snagama na terenu.

Međutim, Erdogan je dodao da se ni Rusija, ni SAD neće uskoro povući iz Sirije.

“SAD je rekao da će se u potpunosti povući iz Iraka, ali nije. Svijet nije glup, o nekim stvarima se drugačije govori, a drugačije postupa.”

Marwan Bishara, politički analitičar na Al Jazeeri, objašnjava: “Pitanje koje vjerovatno Erdogan postavlja je ‘zašto ja nisam jedan od sponzora pregovora u Ženevi?'”

“Cijela ideja ove logike o supersilama kada se radi o Siriji, svi znamo da Iran i Turska igraju daleko veću ulogu i da Turska nije na istom nivou kao SAD u Siriji”, dodaje Bishara.

Turska, Rusija i Iran bili su sponzori pregovora u Astani, koji su odvojeni od onih u Ženevi.

Kao i Moskva, Teheran je jedan od onih koji daju veliku vojnu podršku Assadu, dok Turska podržava određene grupe pobunjenika koje ga žele svrgnuti.

Očekuje se da će sirijski sukob biti tema razgovora Putina i Erdogana, koji se četvrti put zaredom ove godine sastaju u Sočiju.

Reporterka Al Jazeere Rory Challands izvještava iz ovog grada da je cilj Erdoganove posjete poboljšanje odnosa s Rusijom.

“Još pokušavaju ponovo izgraditi odnose koji su se pogoršali proteklih godina.”

Turci zabrinuti zbog Kurda

“To je počelo kada su Turci oborili ruski avion iznad južne Turske, u blizini sirijske granice, prije dvije godine. Nakon toga, Rusija je donijela niz mjera protiv Turske. Odnosi su sada blizu onome što je bilo prije nego su počeli ovi incidenti.”

Međutim, Erdogan je još zabrinut zbog događanja u sirijskoj provinciji Idlib, dodaje Challands.

“Idlib je jedna od najkompliciranijih borbenih zona u Siriji. Slobodna sirijska vojska, koju podržava Turska, povezana je s mnogo tvrđim elementima, grupama koje su povezane s Al-Kaidom i grupom ranije poznatom kao Front al-Nusra. Turci ih pokušavaju odvojiti, ali ovo područje je još pod napadima režimskih snaga i Turska nije sretna zbog toga. Turci su, također, zabrinuti zbog Kurda.”

Izvor: Al Jazeera