Erdogan: Problem u Iraku zbog Rusije

Turska vojska u Irak je došla na zahtjev Bagdada, rekao je Erdogan (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao da je do spora s Irakom zbog raspoređivanja turskih vojnika u kamp Bashiga u blizini grada Mosula došlo nakon što je Turska odbila zahtjev Rusije da bude članica alijanse koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a u kojoj su osim sirijskih snaga i snage Irana i Iraka.

Erdogan je ovo rekao u intervjuu za saudijsku televizijsku kuću Al-Arabiya, koji će u potpunosti biti emitiran u nedjelju.

Odnosi između Turske i Iraka su bili dobri, dodao je Erdogan, a dvije zemlje su razgovarale o aktuelnom razvoju događaja u regiji tokom protekle posjete iračkog premijera Haidera al-Abadija Turskoj.

Erdogan je naglasio da je Abadi tražio pomoć Turske nakon što je grupa Islamska država Irak i Levant preuzela kontrolu nad Mosulom, drugim najvećim gradom u zemlji, te da je turska strana iskazala punu spremnost da pomogne Iraku.

Obuka Iračana

Erdogan je rekao da je Turska od Iraka zatražila da izdvoji prikladno mjesto za raspoređivanje turskih vojnika, koji bi obučavali iračke vojnike, te da je Irak odabrao kamp u Bashiqu, u blizini Mosula. On je također istakao da je irački ministar odbrane tada posjetio kamp, prenosi Daily Sabah.

“Čini se da je razvoj događaja u Siriji utjecao na situaciju. Sirija, Irak, Rusija i Iran su osnovali četverostranu alijansu, a Rusija nas je pozvala da pristupimo alijansi. Međutim, ja sam rekao predsjedniku Vladimiru Putinu da ne mogu sjediti zajedno sa predsjednikom koji nema legitimitet”, rekao je Erdogan.

Govoreći o Iranu, on je kazao da ta država više ne može sakriti svoje ambicije da posjeduje nuklearno oružje, te dodao da svijet ne podržava iranske nuklearne napore.

Govoreći o bilateralnim odnosima između dvije zemlje, on je rekao da postoje razlike između Turske i Irana, ali da on ne želi da te razlike utječu na dobrosusjedske odnose.

“Ne smijemo biti neprijatelji jedni drugima na osnovu religijskih razlika”, rekao je Erdogan. “Naš orijentir mora biti islam. Postoje napori u svijetu da nas podijele”, dodao je on.

Erdogan je rekao da bi muslimanski svijet trebao udružiti napore. “Vidite šta se dešava u Iraku, Siriji, Palestini, Libiji. Moramo ići dalje od ovih problema. Ako uspijemo u tome, islamski svijet će biti mnogo snažniji”.

Izvor: Agencije