Erdogan raspisao nove parlamentarne izbore

Erdogan će se sutra sastati sa Davutogluom, koji mu je 18. augusta zvanično vratio mandat za formiranje nove vlade (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan donio je odluku o ponavljanju parlamentarnih izbora 1. novembra, nakon konsultacija sa predsjedavajućim Velike narodne skupštine Turske Ismetom Yilmazom, saopćilo je tursko predsjedništvo.

Rok od 45 dana, u kojem je turski premijer Ahmet Davutoglu imao mandat da formira novi saziv kabineta Vijeća ministara Republike Turske, istekao je jučer, a pregovori o formiranju koalicione vlade nisu uspjeli, piše Anadolija.

Prema ustavnim odredbama, turski predsjednik, nakon što je istekao rok za formiranje vlasti, ima ovlast da raspiše ponovljene izbore.

Erdogan će se sutra sastati sa Davutogluom, koji mu je 18. augusta zvanično vratio mandat za formiranje nove vlade, nakon neuspjelih pregovora AK Partije i opozicije. 

Očekuje se da će turski predsjednik zatražiti od Davutoglua da formira privremenu vladu uoči izbora zakazanih za 1. novembar. 

Ranije je Davutoglu izjavio kako “upućuje posljednji poziv” Republikanskoj narodnoj stranci (CHP), te Nacionalnoj narodnoj partiji (MHP) da se pridruže naporima za formiranje privremene vlade koja će zemlju uvesti u izbore.

“Do 23. augusta, kada je rok, pustite nas da radimo svoj posao koji se tiče odluka vlade u vezi s prijevremenim izborima u zemlji bez potrebe za predsjedničkim dekretom”, kazao je prošle sedmice turski premijer.

Propali pregovori

Dodao je kako je “spreman sjesti za stol u skladu sa agendom, mjestom i vremenom koje odgovara liderima dviju partija”.

Predsjednik Turske je 9. jula, mjesec dana nakon izbora, obavezao premijera da formira vladu, dajući mu rok od 45 dana.

AK partija je počela razgovore sa CHP-om 13. jula, a nakon mjesec dana pregovora saopćeno je kako razgovori nisu urodili plodom.

Davutoglu je potom pregovarao sa MHP-om, gdje, također, nije postignut kompromis.

Turska, članica NATO-a, nije bila suočena s takvom političkom nestabilnošću još od krhkih koalicijskih vlada devedesetih godina.

Do nove političke krize dolazi u vrijeme kada je Turska preuzela važnu ulogu u američkoj kampanji protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i dok traje okršaj s kurdskim borcima na njenoj teritoriji.

Izvor: Agencije