Erdogan: Realizacija projekata vrijednih 4,5 milijardi dolara

Recep Tayyip Erdogan je najavio objavljivanje tendera za 1.000 novih rudarskih zona (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak kako će u narednih 100 dana turska vlast realizirati više od 450 projekata ukupne vrijednosti 4,49 milijardi dolara.

On je kongresnom centru Bestepe predstavio plan njegovog kabineta i 16 ministarstava za predstojećih 100 dana, prenosi Anadolija.

Turski predsjednik je, također, podnio izvještaj o realizaciji plana u prvih 100 dana mandata.

“Uprkos mnogim problemima s kojima smo suočeni, u prvih 100 dana mandata smo uspjeli realizirati 97 posto stavki iz programa”, kazao je Erdogan.

Početak petogodišnjeg plana

On je rekao da je od 400 stavki iz programa prvih 100 dana mandata u potpunosti realizirano njih 340.

Ističući kako su neki krugovi moći vrebali šansu da kratkotrajne turbulencije iskoriste za ugrožavanje vlasti, Erdogan je kazao da su se institucije te zemlje uspjele oduprijeti svim napadima, a u prvom redu onima na bazi inflacije, valute i kamata.

“Jasno smo pokazali da nećemo dozvoliti uspjeh onima koji su spremni za vlastite interese ugroziti brod Turske, na kojem je 81 milion ljudi”, rekao je Erdogan.

On je najavio skoro kompletiranje i početak realizacije petogodišnjeg programa ureda predsjednika Turske, za koji je kazao da će biti mapa puta progresa te zemlje.

“Na sve univerzitete ćemo uvesti karijerne centre, kako bismo pomogli našim mladima na budućem putu zaposlenja”, rekao je Erdogan.

Izgradnja gasovodne mreže

Najavio je i objavljivanje tendera za 1.000 novih rudarskih zona.

Na međunarodnom planu je najavio nove mjere borbe protiv organizacije imama Fethullaha Gulena, a posebno one koje se odnose na neutralizaciju izvora finansiranja organizacije u svijetu.

“Počet ćemo i izgradnju gasovodne mreže na teritoriji Turske, u okviru Turskog toka. To ćemo završiti do kraja naredne godine”, kazao je Erdogan.

Ističući kako je otvorena prva faza Aerodroma Istanbul, on je rekao da je to još jedan projekt kojim se Turska ponosi te je otkrio plan svakog od ukupno 16 turskih ministarstava za narednih 100 dana.

Izvor: Agencije