Erdogan: Rekli smo da se u Idlibu više ne prolijeva krv

Erdogan je govorio na ceremoniji povodom Dana ratnih veterana u Ankari (Anadolija)

“Rekli smo da se u Idlibu više ne prolijeva krv, stavili smo naš potpis, i to je korak za jedan mir van naših granica”, poručio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Govorio je na ceremoniji povodom Dana ratnih veterana u Ankari, a prilikom obraćanja komentarisao i aktuelna dešavanja u regiji, prenosi Anadolija.

Podsjetio je da se nedavno u Sočiju sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom povodom situacije u Siriji.

“Ministri odbrane obje zemlje stavili su potpise na dokument. Rekli smo da se u Idlibu više ne prolijeva krv. Napravljeno je 12 tačaka i stavili smo naš potpis i to je korak za mir van naših granica”, rekao je Erdogan.

“Turska danas ne upada u zamke koje joj se postavljaju u Iraku. Uspjela je nanijeti najteže udarce terorističkoj organizaciji u historiji, a sve zahvaljujući svojoj sposobnosti. Danas se suočava i suprotstavlja ekonomskim napadima koje u prošlosti nije mogla podnijeti.”

Četiri osnovna principa

Dodao je da je Turska danas mnogo snažnija, bogatija i konkurentnija zemlja u odnosu na period prije 20 godina te da će njegova zemlja nastaviti u tom pravcu.

“Naše vizije za 2053. i 2071. godinu, koje smo ostavili u amanet [naslijeđe] našoj djeci, predstavljaju sami vrh historijske prekretnice koju prolazimo. Ne zaboravite, vjera je polovina uspjeha”, rekao je turski čelnik.

“Mi znamo koji je potencijal naše zemlje, vjerujemo našem narodu, sigurni smo da ćemo ostvariti naše ciljeve. Nemamo nikakve sumnje u to da će naša djeca biti još uspješnija”, rekao je Erdogan, dodavši da je neophodno ostati pri četiri osnovna principa: “jedan narod, jedna zastava, jedna domovina, jedna država”.

Izvor: Agencije