Erdogan SAD-u izrazio nezadovoljstvo zbog podrške sirijskim Kurdima

Recep Tayyip Erdogan, Turska
Turska smatra YPG produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je rekao američkom ministru odbrane Jamesu Mattisu da Turska osjeća nelagodu zbog američke podrške kurdskoj oružanoj grupi YPG (Jedinice oružane zaštite), otkrivaju izvori bliski turskom čelniku.

U saopćenju objavljenom nakon sastanka između Mattisa i turskih dužnosnika izvori tvrde da su dvije strane naglasile važnost održavanja teritorijalne cjelovitosti Sirije i Iraka, u vrijeme dok se pretežno kurdski sjever Iraka priprema za referendum o nezavisnosti u septembru.

I Turska i Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog tog glasanja, a turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je ranije u srijedu pozvao čelnika iračkih Kurda Massouda Barzanija da ga otkaže. 

Borba protiv ISIL-a

Turska smatra YPG produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja se bori protiv turskih vlasti na jugoistoku države od sredine 1980-ih. 

Washington smatra YPG važnim saveznikom u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Raqqi, glavnom uporištu ove oružane grupe u Siriji. Bitka za Raqqu počela je u junu.

Izvor: Agencije