Erdogan: Sankcije Kubi nisu bile ispravne

Turski predsjednik svoju je ocjenu iznio novinarima nakon sastanka s predsjednikom Kube Raulom Castrom (Reuters)

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, je tijekom službenog posjeta Kubi izjavio da sankcije, koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) bile uvele prema Kubi, nisu bile ispravan potez.

“Mislimo da sankcije koje su bile uvedene Kubi nisu bile ispravan potez u smislu humanosti i ljudske savjesti”, kazao je Erdogan novinarima nakon sastanka s predsjednikom Kube Raulom Castrom, prenosi Anadolija.

SAD i Kuba su, nakon pet desetljeća nesuglasica i tenzija, u prosincu prošle godine odlučili obnoviti odnose, nakon čega su razmijenili zatvorenike te najavili otvaranje diplomatskih predstavništava.

Turneja po latinoameričkim državama

Nakon Kolumbije, Kuba je druga država koju je Erdogan posjetio u okviru turneje po latinoameričkim državama s ciljem unapređenja ekonomskih i kulturnih odnosa s Turskom.

Njegova posljednja destinacija bit će Meksiko. U pratnji turskog predsjednika nalaze se ministri vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ekonomije Nihat Zeybekci, prehrane, poljoprivrede i stočarstva Mehdi Eker i kulture Omer Celik.

Erdogan je izjavio da je trgovinska razmjena Turske s Kubom, koja iznosi 28 milijuna dolara, na vrlo niskoj razini, naglasivši da su sankcije SAD-a prema Kubi najveći razlog tome.

Turski predsjednik je kazao kako je aviokompanija Turkish Airlines spremna otvoriti letove između Mexico Cityja, Havane i Istanbula.

“Vjerujem da će otvaranjem letova započeti pozitivan proces razvoja i napretka zemalja Latinske Amerike”, kazao je Erdogan.

Turska spremna sudjelovati u gradnji džamije

Turski predsjednik je istaknuo kako je Turska spremna sudjelovati u izgradnji džamije na Kubi.

“Kazali smo im da bi mogli sagraditi džamiju, sličnu džamiji Ortakoy, u nekom drugom gradu, ako su dužnosnici Kube drugima već rekli da mogu graditi u Havani”, kazao je Erdogan dodajući da će Uprava za vjerske poslove Republike Turske pratiti proces.

Džamija Ortakoy u istoimenom naselju u Istanbulu sagrađena je u osmanskom stilu iz 19. stoljeća.

Turska želi izgraditi džamiju u prijestolnici Kube čim bude postignut dogovor između dvije strane.

Kubanski dužnosnici su sa Saudijskom Arabijom već dogovorili izgradnju džamije u Havani.

Izvor: Agencije