Erdogan: Saudijski istražitelji ne smiju štedjeti “određene ljude”

Ispred konzulata su postavljene sigurnosne barijere (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je glavnog saudijskog tužitelja da otkrije ko je naredio ubistvo Jamala Khashoggija i da ne štedi „određene ljude“ u svojoj istrazi.

„Ko je poslao tih 15 ljudi? Kao saudijski javni tužilac vi morate postaviti ta pitanja i objelodaniti odgovore“, rekao je Erdogan referirajući se na 15-točlani tim koji se sumnjiči da je izvršio ubistvo.

„Sada mi moramo riješiti ovaj slučaj. Nema potrebe za izvrdavanjem, nema svrhe da se pokušavaju zaštiti određeni ljudi“, rekao je Erdogan novinarima u Ankari.

Erdogan je rekao kako je turski tužitelj rekao svom saudijskom kolegi da bi se osmanaestočlanom timu trebalo suditi u Turskoj. Saudijski zvaničnici također trebaju otkrirti identitet lokalnog saradnika za kojeg kažu da je uključen u nestanak Khashoggija.

Glavni saudijski tužilac Saud Al-Mojab, koji boravi u Turskoj u okviru istrage o ubistvu novinara Jamala Khashoggija, stigao je u zgradu Generalnog konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, javlja Anadolija.

Saudijski tužitelj u Istanbulu

Al-Mojab je jučer doputovao u Istanbul i sastao se s glavnim turskim tužiocem Fidanom. Nakon novog, jutrošnjeg sastanka s turskim kolegom uputio se prema zgradi saudijskog konzulata u istanbulskoj četvrti Levent.

Ispred konzulata su postavljene sigurnosne barijere, a tu se nalazi i veliki broj domaćih i stranih novinara koji prate istragu o ubistvu novinara Khashoggija.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post i saradnik lista Al Watan, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista, Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen.

Izvor: Al Jazeera i agencije