Erdogan se susreo sa iranskim čelnicima

Khamenei (desno) odnose između dvije zemlje opisao kao odnose bez presedana u posljednjih nekoliko stoljeća (EPA)

Vrhovni iranski lider ajatolah Ali Khamenei je rekao da se postojeće prilike za saradnju između Teherana i Ankare moraju adekvatno iskoristiti.

Tokom sastanka s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom u srijedu u Iranu ajatolah je trenutne “bratske i prijateljske” odnose između dvije zemlje opisao kao odnose bez presedana u posljednjih nekoliko stoljeća, javio je Press TV.

“Veliki kapaciteti obje zemlje su plodno tlo za širenje i unapređenje naših odnosa”, rekao je ajatolah i dodao da se postojeće prilike moraju adekvatno iskoristiti, navodi agencija Fena.

Turski premijer Erdogan izrazio je nadu da će se odnosi između ove dvije zemlje poboljšati i da će služiti kao primjer u regiji i svijetu.

“Iran smatramo našim drugim domom”, kazao je on.

Erdogan je opisao mehanizam saradnje na visokom nivou između Teherana i Ankare veoma važnim i rekao da će se u budućnosti održati još sastanaka kako bi unaprijedili odnose.

Potpisivanje deklaracija

Prije susreta s Khameneijem Erdogan se susreo s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem.

Zvaničnici dviju zemalja su potpisali deklaraciju o formiranju Vijeća saradnje na visokom nivou, javlja agencija Anadolija.

Tursku delegaciju u Teheranu primio je predsjednik Irana Hassan Rouhani. Razgovori su se vodili u smjeru unapređenja bilateralnih odnosa.

Istanbul je izabran za prvog domaćina Vijeća tursko-iranske saradnje na visokom nivou.

Izvor: Agencije