Erdogan: Sirija je koristila hemijsko oružje

Jasno je da je sirijski režim koristio hemijsko oružje i rakete, izjavio je Recep Tayyip Erdogan za američki televizijski kanal NBC News (Reuters)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je američkoj televiziji da vjeruje da je Sirija koristila hemijsko oružje i time prešla “crvenu liniju” koju je postavio američki predsjednik Barack Obama, prenosi Tanjug.

“Jasno je da je sirijski režim koristio hemijsko oružje i rakete”, izjavio je Erdogan za američki televizijski kanal NBC News, ne pruživši detalje o tome kada ili gdje je Sirija koristila takvo oružje.

On je ocijenio da je Obamina “crvena linija” odavno prekoračena i pozvao na intenzivniju akciju Sjedinjenih Američkih Država protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, prenosi AFP.

“Želimo da SAD preuzmu veću odgovornost i preduzmu dalje korake, a kakvu vrstu koraka će preuzeti, o tome ćemo razgovarati”, rekao je Erdogan, koji će se sastati sa Obamom 16. maja.

Prema riječima turskog premijera, u bolnice u Turskoj prebačeni su sirijski pacijenti koji pokazuju znake posljedica napada hemijskim oružjem, a pronađeni su i “ostaci raketa” za koje on vjeruje da su korištene u takvim napadima.

Analiza krvi

U međuvremenu, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je novinarima da vlasti provode ispitivanja na osnovu analize krvi povrijeđenih sirijskih izbjeglica kako bi procijenile da li su njihove povrede izazvane hemijskim oružjem.

“Uradili smo testove i imamo neke indicije koje ukazuju da je korišteno hemijsko oružje, ali da bi bili sigurni i to potvrdili, nastavljamo sa testovima i mi ćemo te rezultate podijeliti s agencijama Ujedinjenih naroda”, rekao je Davutoglu novinarima u Amanu, prenijela je agencija Reuters.

AFP navodi da ranjene sirijske izbjeglice koji su iz Sirije dopremljene u bolnice u pogranične turske gradove, pokazuju simptome izloženosti hemijskom oružju.

Davutoglu je objasnio da se rade dodatni testovi krvi pacijenata kako bi se procijenilo da li su njihove povrede izazvane hemijskim oružjem.

“Za više od desetak testova potrebno je dodatno ispitivanje i to treba da bude shvaćeno ozbiljno. Ispitivanje se nastavlja. Mi ćemo objaviti rezultate kada budu gotovi”, rekao je Davutoglu.

Zabrinutost Zapada

Zapadne zemlje izrazile su zabrinutost u vezi sa upotrebom hemijskog oružja u eskalirajućem sukobu u Siriji, koji traje već više od dvije godine, između Assadovog režima i pobunjenika koji nastoje da ga zbace.

Visoka istražiteljica UN-a za ljudska prava Carla del Ponte saopćila je u nedjelju da postoji mogućnost, kako pokazuju svjedočenja, da su pobunjenici koristili smrtonosni nervni gas sarin.

S druge strane, i Erdogan i Davutoglu su rekli da nema dokaza da su sirijski pobunjenici koristili hemijsko oružje.

Ankara je stala na stranu pobunjenika, primila je oko 400.000 izbjeglica i vojnih dezertera i svakodnevno poziva međunarodnu zajednicu na napore u cilju okončanja sirijske krize.

Izvor: Agencije