Erdogan: Smutnja sektaštva razdire muslimane

Žalosno je da muslimane danas spominju u kontekstu građanskih ratova, oružanih i sekta, primijetio je nedavno Erdogan (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je iz Istanbula kako “muslimani imaju vjeru koja je iznad svih sekti, a to je islam”.

On je, govoreći o sektaškim podjelama među muslimanima u mnogim državama svijeta, istaknuo:

“Smutnja sektaštva u islamskom svijetu u velikoj mjeri nas ranjava. Otkud takav razdor? Zašto podjele i tenzije? Imamo vjeru koja je iznad sekti, a to je islam”.

‘Igre u zemljama u kojima žive muslimani’

Upozorio je i kako se “mnoge igre u svijetu odvijaju u zemljama gdje žive muslimani”.

Sudjelujući na skupu Udruženja učenika turskih medresa, održanom u Istanbulu, upozorio je kako “nije ispravno muslimane prisiljavati da biraju između diktatora i terorista”.

“Nije pravedno muslimane prisiljavati da biraju između okrutnih diktatora i terorističkih organizacija koje su još okrutnije od njih. Muslimani, ustvari, nemaju takvu obavezu. Poredak koji vlada u svijetu tokom prethodnih nekoliko stoljeća polako se urušava. Boljke i konstantne krize u svijetu su pokazatelj novog vala promjena”, zaključio je Erdogan.

‘Islam je ono što spaja’

I na nedavno održanom summitu Organizacije islamske suradnje (OIC) Erdogan je ustvrdio kako pripadnici islamskog svijeta “nisu ni šiitske ni sunitske vjere, nego imaju samo jednu vjeru, a to je islam”.

“Možete biti bilo koje nacije, bilo kojeg etničkog podrijetla, možete biti Turci, Kurdi, Čerkezi, Lazi, Gruzijci, Abhazijci, Bošnjaci, Rumunji, ali ono što nas spaja je islam. Mi smo muslimani i to nam je zajedničko”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je na kraju zaključio: “Ne priliči nam da robujemo i budemo robovi, jer nismo i nećemo biti robovi nikome osim Bogu”.

Na spomenutom summitu Erdogan je upozorio kako muslimani neće uspjeti prevazići svoje probleme i poteškoće sve dok ne uspiju biti jedinstveni sa svojim različitostima.

Pozvao na zajedništvo

“Bez zajedništva i solidarnosti nemoguće je izgraditi pravdu i mir. Naše razumijevanje jedinstva moramo formirati na principu ‘jedinstvo u mnoštvu’. Sve dok ne uspijemo biti jedinstveni s našim različitostima, kao muslimani nećemo uspjeti prevazići naše poteškoće”, rekao je Erdogan.

“Žalosna je činjenica da se nasljednici civilizacije koja se temeljila na miru i pravdi, danas spominju u kontekstu građanskih ratova, oružanih i sektaških sukoba i terorizma. Ako pažljivo promatramo, koja su danas naša tri najveća problema? To su sektaštvo, rasizam i terorizam”, dodao je.

Po njemu, ta tri problema ozbiljno slabe islamski svijet i dovode do prolijevanja krvi.

“Kada su u pitanju sekte, nismo niti od šiitske niti od sunitske vjere, to je nešto sasvim drugo. Naša jedina vjera je islam. Ja sam musliman. Ovo drugo može biti neki put i to ćemo poštovati, ali nećemo dozvoliti da sa pravi rasprava oko islama. Nećemo tražiti nove puteve, niti imati ulogu u izazivanju smutnje”, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije