Erdogan: Sporazumi sa SAD-om gube vrijednost

Erdogan nije precizirao na koje sporazume misli (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da bilateralni sporazumi sa Sjedinjenim Američkim Državama “gube vrijednost” nakon što je u američkom sudu donesena presuda turskom bankaru.

Porota u američkom saveznom sudu u srijedu je osudila direktora turskog Halkbanka zbog izbjegavanja provođenja sankcija Iranu u slučaju koji je Erdogan nazvao političkim napadom na Vladu Turske, prenosi Reuters.

“Ako je to američko shvatanje pravde, onda je svijet proklet. Neka izvini SAD, ali naši bilateralni sporazumi gube vrijednost. Žao mi je što to kažem, ali odsad će biti tako”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare održanoj na aerodromu uoči njegovog puta u Francusku.

Presuda Atilli

Kako se navodi, Erdogan nije precizirao na koje sporazume misli, prenosi Tanjug.

Izvršnom direktoru Halkbanka Mehmetu Hakanu Atilli sudilo se po šest optužnica, a osuđen je po njih pet.

Sudilo mu se za pomaganje Iranu da izbjegne američke ekonomske sankcije, učešće u zavjeri za obmanu SAD-a te za prevaru američkih banaka, a oslobođen je optužbe za pranje novca.

Slučaj je bio zasnovan na svjedočenju bogatog trgovca zlatom tursko-iranskog porijekla Reze Zarraba, koji je sarađivao s tužilaštvom i priznao krivicu.

Izvor: Agencije