Erdogan: Sudbina američkog pastora u rukama turskog pravosuđa

Recep Taayip Erdogan je ponovio kako je nemoguć nastavak mirovnih pregovora u Siriji dok je na vlasti Bashar al-Assad (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da će o sudbini američkog pastora koji je pritvoren zbog optužbi za terorizam odlučivati turski sud, a ne političari.

On je najavio da će Turska nastaviti kupovati iransku naftu i plin, uprkos američkim sankcijama, i očekuje da će s Njemčkom, gdje putuje u posjetu ove sedmice, povećati trgovinsku razmjenu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u ponedjeljak je izrazio nadu da će Turska ovaj mjesec osloboditi evangeličkog pastora Andrea Brunsona.

On je u julu premješten u kućni pritvor, nakon što je u zatvoru proveo 21 mjesec, a taj je slučaj pogoršao odnose Ankare i Washingtona.

Naredno saslušanje 12. oktobra

Erdogan je u utorak, tokom posjete New Yorku za godišnju Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda, rekao kako će bilo kakvu odluku o Brunsonu donijeti sud.

“Ovo je pravosudno pitanje. Brunson je pritvoren zbog optužbi za terorizam… Još jedno saslušanje bit će održano 12. oktobra, ne znamo šta će se odlučiti, a političari neće imati utjecaja na odluku.”

Ako bude proglašen krivim, Brunson bi u zatvoru mogao provesti do 35 godina.

On odbacuje krivnju.

“Kao predsjednik, nemam pravo narediti njegovo oslobađanje. Pravosuđe je nezavisno. Pričekajmo i vidimo što će odlučiti sud”, istaknuo je Erdogan.

Američki predsjednik Donald Trump je, u bijesu zbog Brunsonovog pritvaranja, u augustu naredio udvostručenje carina na uvoz aluminija i čelika iz Turske.

Ankara se osvetila povećanjem carina na američke automobile, alkohol i duhanske proizvode.

I dalje će kupovati iranski plin

Turska lira je ove godine u odnosu na dolar izgubila gotovo 40 posto vrijednosti.

“Slučaj Brunson nije nimalo povezan s turskom ekonomijom. Trenutni ekonomski izazovi su preuveličani i Turska će svojim sredstvima nadići te izazove”, naglasio je turski čelnik.

Dodao je kako će Turska nastaviti kupovati iranski prirodni plin i naftu, uprkos američkim sankcijama Teheranu, te je ponovio kako je nemoguć nastavak mirovnih pregovora u Siriji dok je na vlasti predsjednik Bashar al-Assad.

Turski predsjednik, koji putuje u četvrtak u službenu posjetu Njemačkoj, izrazio je nadu da će popraviti odnose s tom zemljom, narušene prije dvije godine, i povećati trgovinsku razmjenu.

Trodnevna službena posjeta turskog predsjednika je u sjeni napetih odnosa koji vladaju između dvije zemlje, koji traju već godinama, a zaoštrili su se nakon što je Turska optužila Njemačku da pruža utočište mnogima koje službena Ankara smatra odgovornima za organizaciju neuspjelog puča na ljeto 2016. godine.

‘Nacističke metode’ u Njemačkoj

Odnose je dodatno zaoštrila zabrana nastupa turskih političara na predizbornim kampanjama za turske državljane koji žive u Njemačkoj.

Erdogan je u više navrata njemačkom državnom vrhu predbacio “nacističke metode”.

Teme trodnevne službene posjete Njemačkoj trebalo bi biti stanje u Siriji, izbjeglička politika, ali i ekonomski odnosi u sjeni slabljenja turske ekonomije u posljednje vrijeme.

Erdogan će u subotu u Kelnu službeno otvoriti najveću džamiju u Njemačkoj, ali nisu predviđeni masovni skupovi na kojima bi se obratio njemačkim građanima turskog porijekla, koji uglavnom podržavaju konzervativnu politiku turskog predsjednika.

Izvor: Agencije