Erdogan: Sva teroristička uporišta u Siriji će biti uništena

Recep Tayyip Erdogan je tokom obraćanja u Ankari govorio o nizu tema, ali i uputio kritike NATO-u (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da je NATO odgovoran u smislu zaštite granica zemalja članica, ali stav Sjevernoatlantskog saveza u vezi s prijetnjama turskim granicama nije vidljiv.

On je tokom obraćanja u Ankari govorio o nizu tema, ali i uputio kritike NATO-u.

“Poseban prijekor je za NATO. Odgovorni ste zauzeti stav u slučaju prijetnje granicama neke od zemalja saveznica. Koji ste to stav do sada zauzeli?”, upitao je Erdogan.

Osvrnuo se i na borbu protiv terorizma u Siriji.

“Sutra, prekosutra, za kratko vrijeme, bit će uništena sva teroristička gnijezda u Siriji, počevši od Afrina i Manbija. To ne mogu spriječiti ni oni koji nas napadaju s leđa, pritom izgledajući kao naši saveznici, niti marginalni zagovarači terorizma koji liče na političare”, rekao je turski predsjednik.

Megaprojekti Turske

On je na pitanje da li će opoziciona vojska biti uključena u akciju na Afrinu, Erdogan je odgovorio: “Naravno, zajednički. Ova borba se vodi upravo za njih. Mi tamo pomažemo našoj braći, kako bi oni zaštitili i sačuvali svoju teritoriju.”

Govorio je i o megaprojektima Turske te kazao kako će ta zemlja nastaviti raditi na ispunjavanju ciljeva postavljenih za 2023, 2053. i 2071. godinu.

Kazao je kako je u posljednjih 15 godina otvoreno 110 univerziteta te da će i u narednom periodu nastaviti raditi na poboljšanju kvaliteta obrazovanja.

Kazao je kako je na 1.156 bolnica otvoreno dodatnih 3.500 te da su bolnice opremljene najmodernijom opremom.

Dodao je i kako je broj zdravstvenih radnika sa 378.000 povećan na 900.000.

Ukazao je i na brojne mostove, tunele, aerodrome, ceste i brane koje su izgrađene u navedenom periodu.

Izvor: Agencije