Erdogan: Svjedočimo posljednjim trzajima PKK

'Budite sigurni da su ovo posljednji trzaji terorističke organizacije', poručio je Erdogan (EPA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u Izmiru izjavio da Radnička partija Kurdistana (PKK), kako je kazao, pravi svoje posljednje korake.

“Budite sigurni da su ovo posljednji trzaji terorističke organizacije. Ne zaboravite da će to biti i posljednji trzaji njihovih pomagača”, kazao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Erdogan u pratnji premijera Binalija Yildirima boravi u Izmiru gdje ga je u večernjim satima na aerodromu Adnan Menderes dočekala delegacija grada Izmira.

Premijer Turske Binali Yildirim je također tokom posjete Izmiru poručio kako je Turska jedinstvena sa svih svojih 780.000 kilometara kvadratnih površine.

“Domovina je jedinstvena sa svih svojih 780.000 kilometara kvadratnih površine. Niko nas ne može podijeliti i niko nas ne može razdvojiti jedne od drugih”, rekao je Yildirim.

‘Iskorijenjivanje terorizma’

Turski premijer je poručio i kako će ispuniti obećanje i zakletvu u iskorjenjivanju terorizma.

“Teroriste ćemo goniti gdje god bježali i gdje god se skrivali”, rekao je Yildirim.

Jugoistok Turske je pogođen valom napada od obustave prekida vatre između Radničke partije Kurdistana i zvanične Ankare.

Diyarbakir i okolna područja su proteklih mjeseci meta napada pripadnika PKK-a u vrijeme kad turska vojska vodi veliku ofanzivu protiv kurdskih boraca.

PKK se bori protiv turskih vlasti od 1984. godine. Prvo su se borili za kurdsku nezavisnost, a sada traže veću autonomiju i prava za najveću etničku manjinu u Turskoj.

Turska, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, označava PKK kao terorističku organizaciju.

Izvor: Agencije