Oglasi

Erdogan traži objašnjenja od Hollandea

Hiljade Kurda iz cijele Evrope demonstriralo u Parizu, dok turski premijer traži da se rasvijetle ubistva kurdskih aktivistkinja.
Kurdi iz cijele Evrope su u Parizu tražili privođenje osoba odgovornih za ubistva tri kurdske atkivistkinjeEPA

Hiljade Kurda iz cijele Evrope stigle su u subotu u Pariz da izraze negodovanje zbog ubistva triju kurdskih aktivistkinja povezanih s Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

U međuvremenu je turski premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao u subotu Francusku da hitno rasvijetli ubistva tri kurdske aktivistkinje u Parizu, a njenog predsjednika da objasni zašto se sastajao sa ovim članicama zabranjene Radničke partije Kurdistana, prenosi Tanjug.

"Francuska mora rasvijetliti ovaj incident. Francuski predsjednik mora objasniti javnosti u Turskoj i svijetu zašto se sastajao sa članicama jedne terorističke organizacije", poručio je Erdogan u govoru koji je prenijela televizija CNN Turk, javio je Reuters.

Predsjednik Francuske Francois Hollande ranije je izjavio da poznaje jednu od žrtava, koje su u četvrtak pronađene mrtve u stanu u centru francuske prijestolnice i da se sa njom redovno sastajao.

Sudski izvori u petak su saopćili da su sve tri kurdske aktivistkinje koje su ubijene u Parizu imale najmanje po tri prostrijelne rane u glavi, što je dodatno potvrdilo teoriju da je riječ o ubistvu "po kratkom postupku".

Unutrašnji problemi

Kurdi su odmah nakon ubistava optužili Tursku, dok turski zvaničnici ističu da je u pitanju ili unutrašnji problem u PKK-u, ili pokušaj da se osujete pregovori sa Ankarom.

Ubistva su se dogodila dan pošto je turska štampa objavila da su turske vlasti sa vođama PKK-a postigle dogovor o okončanju skoro trodecenijske pobune na jugoistoku Turske u kojoj je ubijeno više od 45.000 ljudi.

Turska, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Sa zastavama na kojim je slika Abdullaha Ocalana, lidera PKK-a zatvorenog u Turskoj, Kurdi koji su došli iz Njemačke odali su počast Sakini Consiz, Fidan Dogan i Leyli Soylemez, koje su mecima u glavu ubijene u Kurdistanskom informativnom centru u središtu Pariza.

"Ovaj zločin je zločin protiv kurdskog naroda, protiv mira", kazao je jedan govornik na početku demonstracija na Istočnoj stanici i zatražio hapšenje naručilaca, ukidanje sporazuma o policijskoj saradnji između Francuske i Turske i skidanje PKK-a s liste terorističkih organizacija.

"Ovaj napad je izveden u trenutku kad se vode razgovori kako bi se pronašlo rješenje za kurdsko pitanje u Turskoj", navodi se u pismenom apelu koji je dijelio demonstrantima Savez kurdskih udruženja u Francuskoj.

Izvor: Agencije