Erdogan: Turska i Irak produbit će saradnju

'Dizanje Iraka na vlastite noge veoma je važno za regionalnu sigurnost i stabilnost', rekao je Erdogan (EPA)

Turska i Irak produbit će saradnju u borbi protiv terorizma, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

On je to rekao na konferenciji za novinare u Ankari s iračkim kolegom Barhamom Salihom, prenio je Reuters.

Dodao je da je trgovinska razmjena između dvije zemlje u 2013. iznosila 16 milijardi dolara i oborila je rekord.

Smatra da je treba podići na 20 milijardi dolara.

Zračni napadi na baze PKK-a

“Dizanje Iraka na vlastite noge veoma je važno za regionalnu sigurnost i stabilnost. Očuvanje političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Iraka i osiguranje stabilnosti i sigurnosti osnova je naše iračke politike”, rekao je Erdogan.

Izrazio je nadu da će ove godine biti nastavljena saradnja Iraka i Strateškog vijeća na visokom nivou.

“Spremni smo doprinijeti infrastrukturnim i razvojnim projektima u Iraku, posebno kad je riječ o obnovi mjesta koja su pretrpjela materijalnu štetu uslijed sukoba. Želimo poboljšati saradnju i u području sigurnosti. Postoji mnogo stvari koje možemo uraditi, posebno u sektoru odbrambene industrije”, rekao je Erdogan.

Turska je saopćila da će preuzeti borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant nakon odluke SAD-a da se povuče iz Sirije.

Ankara, također, izvodi redovne zračne napade na baze Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je izjavio da će se Sjedinjene Američke Države povući iz Sirije “kroz neko vrijeme”, ne preciziravši koliko će to trajati.

Ostavka Jima Mattisa

Naznačio je da želi zaštititi sirijske Kurde, ključne saveznike Zapada u ratu protiv ISIL-a, a njihovu zaštitu zatražio je i francuski predsjednik Emmanuel Macron od ruskog kolege Vladimira Putina.

Trump nije objavio vremenski okvir za vojno povlačenje iz Sirije, koje je najavio prošlog mjeseca, protivno mišljenju najviših savjetnika za nacionalnu sigurnost i bez konsultiranja sa zastupnicima ili američkim saveznicima koji se bore protiv ISIL-a.

Zbog te Trumpove odluke, ostavku je podnio ministar obrane SAD-a Jim Mattis.

Izvor: Agencije