Erdogan: Turska i Rusija finansiraju Turski tok

Sporazum o izgradnji plinovoda Turski tok je postignut 2014. godine (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da postoji dogovor sa Rusijom o ravnopravnom finansiranju projekta plinovoda Turski tok, javlja turska televizijska stanica Haberturk.

“Ruskoj strani smo rekli da nema problema sa projektom Turski tok. Jedina stvar koju smo predložili je da popola podijelimo troškove gradnje dijela plinovoda koji će prelaziti preko naše teritorije”, izjavio je Erdogan, prenosi ruska agencija Tass.

“Što se tiče ostalog dijela, postignut je sporazum o njegovom finansiranju 50:50”, dodao je Erdogan.

Odluka o obnavljanju projekta Turski tok je donijeta prije dva dana tokom razgovora predsjednika Rusije i Turske u Sankt Petersburgu.

Sporazum iz 2014.

Sporazum o izgradnji plinovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje plinovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije plinovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara plina godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog Gazproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni da će se graditi samo dvije linije, jer plinovod Sjeverni tok 2 može pokriti rastuću tražnju Evrope za plinom.

Nakon što su turske vojne snage u novembru oborile ruski vojni avion na sirijskoj granici, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopćio da su obustavljeni pregovori o izgradnji Turskog toka.

Izvor: Agencije