Erdogan: Turska među zemljama s najvećim ekonomskim rastom

Recep Tayyip Erdogan, EBRD
Recep Tayyip Erdogan kaže da je u okviru suradnje s EBRD-om Turska iskoristila blizu 10 milijardi eura (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je prijašnja Turska, koja nije privlačila investitore, gorka uspomena ostala u prošlosti.

“Ipak, još se nismo oslobodili od ideoloških stavova nekih agencija za kreditni rejting. Ovi i dalje nastavljaju sa ideološkim nastupima. Nažalost, ove agencije idu do te mjere da su zbog ideološkog stava spremne kazati da u Turskoj ne postoje stabilnost i povjerenje. Ali, Turska nije takva zemlja”, rekao je Erdogan u Istanbulu u obraćanju na ceremoniji potpisivanja sporazuma o suradnji u vezi s “Donatorskim fondom”, koji će biti formiran pod okriljem Europske banke za obnovu i razvoj, prenosi Anadolija.

EBRD ima udjela u turskom uspjehu

Istaknuo je da je od 2009. godine EBRD djelovao kao bliski partner Turskoj u brojnim projektima, posebno u području razvoja u privatnom sektoru.

Dodao je kako je u okviru suradnje s ovom bankom Turska dosad iskoristila blizu 10 milijardi eura novčanih sredstava, naglasivši da je EBRD tijekom prethodne tri godine najviše investirao upravo u Turskoj.

“Nesumnjivo je da EBRD ima udjela u uspjehu koji je ostvarila Turska. Prvenstveno se to odnosi na poslovni ambijent u našoj zemlji kao i na privatni sektor koji je krajnje otvoren za dinamičan razvoj. Naša zemlja zasigurno ima vrlo efikasnu saradnju s Europskom bankom za obnovu i razvoj”, kazao je Erdogan.

Na kraju je istaknuo da je potpisanim sporazumom dodatno ojačana stabilna suradnja s EBRD-om, dodajući da će Turska “Donatorskim fondom” dodatno osnažiti politiku razvojne pomoći.

Podsjetio je da je Turska posljednjih godina zabilježile velike ekonomske rezultate.

‘U 2018. još odlučnije’

“Turska, koja je nekada čekala pred vratima MMF-a kako bi se zadužila, sada je dio prošlosti. Turska, koja nije bila privlačna za investitore, sada je samo uspomena iz prošlosti. Turska ekonomija se sada oslanja na vrlo čvrste temelje, tako da je u trećem kvartalu ostvarila rast od 11 posto. Znamo da će, uzimajući u obzir i podatke za kraj godine, rast za 2017. godinu iznositi blizu sedam posto. U 2018. ćemo biti još odlučniji kako bi nastavili s trendom ekonomskog rasta”, rekao je turski predsjednik, dodajući da podaci pokazuju da je Turska prošle godine bila u samom vrhu zemalja koje su ostvarile najveći ekonomski rast u svijetu.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma o suradnji prisustvovali su i zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek, predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti, guverner Istanbula Vasip Sahin i brojni drugi uzvanici.

Izvor: Agencije