Erdogan: Turska mijenja stav prema ISIL-u

Pentagon je izvijestio o novim zračnim udarima na položaje grupe ISIL u Siriji i Iraku (Reuters)

Turska je promijenila stajalište o učešću u kampanji protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant poslije oslobađanja turskih talaca koji su bili zarobljeni u Iraku, izjavio je u petak predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Sada je stajalište promijenjeno. Ono što slijedi bit će mnogo drugačije”, rekao je on, najavljujući aktivniju ulogu Turske u borbi protiv ISIL-a, a koju predvodi SAD, prenio je AFP.

Erdogan je naveo da će “neophodne korake” preduzeti Parlament 2. listopada, ali nije precizirao o kakvim mjerama je riječ.

U napadima međunarodne koalicije na pripadnike ISIL-a uništena su četiri tenka, a jedan je oštećen tijekom četvrte noći bombardiranja u Siriji.

U priopćenju iz Pentagona navodi se da je izvedeno sedam napada na pozicije ISIL-a u Iraku, uključujući jedan u predgrađu Bagdada, prenosi Srna.

Britanija se priključila koaliciji

Poslanici britanskog Parlamenta odobrili su u petak zračne napade protiv pripadnika ISIL-a u Iraku, glasovanjem koje je otvorilo put Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu da se odmah priključi američkoj vojnoj akciji, što su ranije u petak učinile i Danska i Belgija.

Poslanici su ovu odluku usvojili odnosom glasova 524 prema 43.

U bazi na Cipru u pripravnosti se nalazi šest borbenih aviona “Tornado GR4”, kako bi se odmah mogli priključiti zračnim napadima, prenio je Reuters.

Pred glasanje poslanici su pojasnili da neće biti upućivanja kopnenih snaga u Irak, a da priključenje vojnim akcijama u Siriji zahtijeva dodatnu odluku.

Ranije u petak britanski premijer David Cameron upozorio je na početku debate u Parlamentu da bi kampanja protiv ISIL-a mogla potrajati godinama i pozvao Veliku Britaniju da ne strahuje od ponovnog ulaska u konflikt u Iraku, gdje je imala trupe koje su napustile tu državu 2011. godine.

Danska šalje sedam avona

Danska Vlada priopćila je da šalje sedam borbenih avona “F-16” za borbu protiv ISIL-a, ali samo u Iraku.

Danska premijerka Helle Thorning-Schmidt u petak je izvijestila da bi u vojnim napadima, koji su u tijeku protiv boraca ISIL-a u Iraku, trebalo sudjelovati i sedam danskih borbenih zrakoplova.

“Vrlo sam zadovoljna time što je osnovana proširena koalicija, u kojoj sudjeluju i zemlje iz regije koje žele pridonijeti borbi”, rekla je Thorning-Schmidt na konferenciji za novinare u Kopenhagenu, prenosi Hina.

Istaknula je da će misija biti ograničena na Irak te da zrakoplovi neće djelovati u zračnom prostoru Sirije.

Očekuje se da sudjelovanje Danske u međunarodnoj koaliciji ubrzo odobriti Parlament.

Premijerka je sigurna da će prijedlog biti usvojen većinom zastupničkih glasova.

Nakon toga zrakoplovi će se akcijama moći pridružiti idući tjedan.

“Koalicija je od nas zatražila da pridonesemo akciji u Iraku, a dobili smo i konkretan poziv iračke Vlade”, rekla je danska premijerka.

I Belgija se priključila

Belgijski Parlament odobrio je u petak plan Vlade za slanje šest borbenih aviona koji će se pridružiti koaliciji u borbi protiv ISIL-a u Iraku.

Prije glasovanja je šest borbenih zrakoplova “F-16” krenulo iz belgijske zračne baze ka Araksosu u Grčkoj, odakle će otići u Jordan, gdje će od subote biti stacionirani.

“Šest aviona ‘F-16’ sudjelovat će u vojnoj operaciju, koju je zahtijevala iračka Vlada”, rekao je belgijski ministar odbrane Pieter de Crem u obraćanju Parlamentu.

Belgija je poslala dva vojna transportna zrakoplova, kako bi prebacila 120 pilota i propratnog osoblja, uz zalihe neophodne za misiju.

Poslanici su sa 114 glasova “za” i dva “protiv” odobrili slanje belgijskog kontingenta na preliminarni period od mjesec dana, koji kasnije može biti produljen.

Njemačka Vlada izrazila je jasnu podršku međunarodnim zračnim napadima na baze ISIL-a unutar Sirije.

“Suština napada u sjevernoj Siriji nije sama Sirija, niti sirijska Vlada, već pomoć iračkoj Vladi da se obrani od napada pobunjenika iz Sirije”, rekao je glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert.

Njemačka neće biti dio operacije

On je kazao da je to bit vojne operacije.

“Sirijska Vlada je obaviještena unaprijed i nije izrazila prosvjed”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je ranije da od Njemačke nije traženo da se pridruži operaciji u Siriji i ona to najvjerovatnije neće ni učiniti.

Njemačka je do sada poslala oružje, vojne instruktore i opremu kurdskim snagama koji se bore protiv boraca ISIL-a u Iraku, prenosi Srna.

Njemačka nerado šalje snage u prekomorske misije, a prema istraživanjima javnog mišljenja, još postoji rašireno nezadovoljstvo prema takvom njemačkom angažmanu.

Njemačka je, između ostalog, do sada sudjelovala u mirovnim misijama na Kosovu, u Afganistanu i Maliju, ali ne i u ratu u Iraku ili zračnim napadima na Libiju.

Izvor: Agencije