Erdogan: Turska nikada neće okrenuti leđa Palestincima

Erdogan je reagirao na kritike koje je prethodno na njegov račun iznio Netanyahu (Arhiva)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan primio je danas u Istanbulu arapske zastupnike u izraelskom parlamentu, a tokom sastanka je poručio kako njegova zemlja nikada neće okrenuti leđa Palestincima.

Prema informacijama do kojih je došao novinar agencije Anadolija iz izvora bliskog Uredu predsjednika Turske, Erdogan je tokom  sastanka poručio kako Turska koristi sve mogućnosti kojima raspolaže kako bi okupacija Palestine bila okončana, te kako bi bili uspostavljeni mir i blagostanje.

“Turska nije i nikada neće okrenuti leđa palestinskom narodu i rješavanju palestinskog pitanja. S našom braćom ćemo nastaviti boriti se i koristiti sve mogućnosti”, rekao je Erdogan.

‘Zakon o jevrejskoj državi negira prava Palestinaca’

U obraćanju parlamentarcima Erdogan je zahvalio što u izraelskom parlamentu predstavljaju volju palestinskog naroda te ih je pozvao da nastave djelovati u jedinstvu i zajedništvu.

Osvrnuo se i na zakon koji je sredinom jula prošle godine usvojen u izraelskom parlamentu, a koji Izrael definira kao jevrejsku državu – naciju.

“Navodni ‘Zakon o jevrejskoj državi – naciji’, koji je usvojen u izraelskom parlamentu, jasno i nedvojbeno negira prava palestinskih građana Izraela”, poručio je turski predsjednik.

Osim Erdogana, sastanku su prisustvovali i glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin i šef odjela za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun.

Izvor: Agencije