Erdogan: Turska više nije ‘bolesnik’, već snažna država

Erdoğan je istakao da niko ne bi trebao pokušati formirati državu na sjeveru Sirije (Anadolija)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan poručio je danas u Ankari da njegova zemlja više nije “bolesnik” iz osmanlijskog perioda nego velika i snažna Turska.

Erdoğan se osvrnuo na aktuelna dešavanja, te rekao da njegova zemlja više nije “bolesnik”, aludirajući na pogrdni izraz kojim se početkom 19. stoljeća opisivalo propadanje Osmanlijskog carstva, prenijela je agencija Anadolija.

“Pred vama više nije ‘bolesnik’ iz osmanlijskog perioda ni ‘dodvoračka država’ iz perioda Republik niti slabašna država iz 1970-ih i 1990-ih. Pred vama je narod koji od predsjednika pa do seoskog starješine vjeruje i fokusirao se na cilj 2023. godine, koji vjeruje u ciljeve 2053. i 2071. godine. Pred vama je sada velika i snažna Turska”, poručio je turski predsjednik.

‘Nestanak terorista’

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdoğan je poručio da će njegova zemlja biti očišćena i od “posljednjeg terorista”.

“Sedmično ih nestaje od 50 do 100. Oni nestaju i nemaju drugog izlaza. Završit ćemo taj posao, u ovoj zemlji neće ostati nijedan terorist”, rekao je Erdoğan.

Istakao je da niko ne bi trebao pokušati formirati državu na sjeveru Sirije, te da će onaj koji to pokuša biti suočen s onim što je i zaslužio.

“Trenutno postoje oni koji žele formirati teroristički koridor na sjeveru Sirije. Oni koji tamo imaju namjere poput formiranja država neka znaju da će ostati praznih ruku. Bit će suočeni s onim što su i zaslužili. Neka niko ne pokušava tamo formirati državu”, poručio je turski predsjednik.

Izvor: Agencije