Erdogan tužio ‘Cumhuriyet’ i glavnog urednika

Erdogan je optužio list za 'objavljivanje fotografija i informacija koje nisu u skladu s istinom' (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, podnio je u utorak krivičnu prijavu protiv opozicionog lista Cumhuriyet i njegovog glavnog urednika, jer su objavili fotografije na kojima, kako se tvrdi, kamioni turske obavještajne službe pomažu u slanju oružja pobunjenicima u Siriji.

Erdogan je optužio list i glavnog urednika Cana Dundara za “objavljivanje fotografija i informacija koje nisu u skladu s istinom”, kao i za “pribavljanje i objavljivanja tajne informacije”, javila je agencija Anadolija.

List Cumhuriyet objavio je snimke iz januara 2014. godine na kojem pripadnici turske službe sigurnosti otkrivaju metalne kontejnere s oružjem i municijom na putu za Siriju, i to u kamionima sirijske obavještajne službe, u blizini sirijske granice, prenio je Tanjug agenciju AFP.

List je napisao da su snimci dokaz da Turska naoružava sirijske pobunjenike, a tu tvrdnju turska Vlada demantira.

Istraga protiv lista

U intervjuu koji je državna televizije TRT emitirala u nedjelju, Erdogan je optužio Dundara za “špijunažu” i založio se da ga kazni.


Dundar optužen za špijunažu [Photo: AP]

“Osoba koja je napisala priču platit će visoku cijenu. Neću mu dozvoliti da se izvuče s tim”, rekao je Erdogan.

Tursko tužilaštvo već je otvorilo istragu protiv lista, pod optužbom za pribavljanje tajne informacije, špijunažu i propagandu u korist terorističke grupe.

Predsjednikovu tužbu napisao je njegov advokat Muamer Cemaloglu.

Tenzije uoči izbora

Tenzije oko vanjske politike turske Vlade postaju sve veće uoči parlamentarnih izbora 7. juna, na kojima vladajuća Partija pravde i razvoja nastoji održati dominaciju koju ima od kako je došla na vlast 2002. godine, navodi AFP.

Turska je negirala da pomaže pobunjenike u Siriji, kao što je grupa Islamska država Irak i Levant.

Cumhuriyet je u današnjem broju na naslovnoj strani objavio “Mi smo krivi” (za priču) i objavio imena i fotografije svojih novinara i kolumnista.

“Mi, zaposleni u Cumhuriyetu, preuzimamo odgovornost, zajedno s našim glavnim urednikom, za priču u kojoj se otkriva istina o incidentu koji državni zvaničnici mjesecima negiraju”, piše na naslovnoj strani lista.

Izvor: Agencije