Erdogan u Ankari primio iranskog predsjednika Rouhanija

Turska i Iran i dalje imaju različite interese, posebno u Iraku i Siriji (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u Ankari je primio iranskog kolegu Hassana Rouhanija.

Iranski predsjednik doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posjetu Turskoj. On je u Ankaru doputovao u pratnji brojne delegacije visokih iranskih zvaničnika, javlja Anadolija.

Turski predsjednik primio je iranskog kolegu u Predsjedničkoj palati uz najviše državničke počasti, a potom su započeli bilateralni sastanak.

Erdogan i Rouhani će nakon sastanka predsjedavati i 5. zasjedanjem Vijeća za saradnju, a potom će se obratiti novinarima.

Najavljeno je i potpisivanje niza bilateralnih sporazuma, kao i učešće dvojice predsjednika na Poslovnom forumu u palati Cankaya.

Interesi dvije zemlje

Iako su se u posljednje vrijeme poduzele aktivnosti na poboljšanju odnosa dvije zemlje, Turska i Iran i dalje imaju različite interese, posebno u Iraku i Siriji, kažu analitičari.

Ankara je tokom sedmogodišnjeg rata u Siriji podržavala pobunjenike, koji su željeli sa vlasti svrgnuti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kojeg podržava Iran zajedno sa Rusijom. 

Međutim, i Turska i Iran su se usprotivili potezima bloka predvođenog Saudijskom Arabijom protiv Katara. Tokom inicijalne faze ove krize, iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif otišao je u rijetku posjetu Turskoj da razgovara, između ostalog, o dešavanjima u Zaljevu. 

Iran, također, kao i Tursku, brinu kurdske političke ambicije, posebno ambicije iračkih Kurda. 

Izvor: Agencije