Erdogan u Iranu: Zaustaviti krvoproliće na Bliskom istoku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u utorak u zvaničnu posjetu Iranu.

Uz najviše počasti, u Teheranu ga je dočekao njegov iranski kolega Hassan Rouhani.

Parlament odobrio nuklearni sporazum

Iranski Parlament odobrio je dogovor o nuklearnom programu Teherana, koji je postignut u švicarskom gradu Lozana prošle sedmice, izjavio je u utorak šef Iranske organizacija za atomsku energiju Ali Akbar Salehi.
On je rekao da dogovor otvara put za finalni sporazum, koji predviđa uklanjanje nuklearnog otpada iz zemlje.
“Saglasili smo se da se Iran treba pridružiti međunarodnom konzorciju. Nuklearni otpad, koji predstavlja ekološku prijetnju za Iran i za svijet, bit će uklonjen iz zemlje i storniran na sigurna mjesta”, kazao je Salehi, prenosi agencija Mehr.
Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif potvrdio je da dodatni protokol sporazuma o neširenju nuklearnog oružja mora odobriti Parlament prije realizacije.
“Objasnio sam zapadnim diplomatama da je Iran u stanju proizvesti atomsku bombu u svako doba. Nisu nas spriječile sankcije ni pritisak, već ideologija u fetvi koju je objavio ajatolah Ali Khamenei”, rekao je Zarif, preniijela je agencija Tas s.
Khamenei je 2013. godine izdao fetvu kojom se zabranjuje proizvodnja, nagomilavanje i upotreba nuklearnog oružja.

Nakon sastanka, dvije strane su potpisale osam sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Tokom dana, Erdogan se treba susresti s vrhovnim vođom Alijem Khameneijem.

Nakon sastanka s predsjednikom Rouhanijem, Erdogan je rekao kako se pitanje sukoba u regiji mora rješavati što hitnije.

“Ljudi ginu. A ko su oni koji ginu? Oni su ljudska bića… Oni su muslimani. Ne gledam na njih kao na sunite ili šiite… Gledam na njih kao na ljudska bića. Ne klasificiramo ljude prema njihovom vjerovanju. Ne gledamo jesu li kršćani ili muslimani – gledamo ih kao ljude. Dakle, ljude ubijaju u regiji, i to ne možemo prihvatiti. Moramo sjesti i o tome razgovarati. Moramo zaustaviti ovo krvoproliće i patnju. Moramo vidjeti kako je moguće ovo zaustaviti”, kazao je Erdogan.

U pratnji predsjednika Erdogana u Iran su doputovali turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz, ministar trgovine i carina Nurettin Canikli, ministar razvoja Cevdet Yilmaz i ministar kulture i turizma Omer Celik.

Ekonomska saradnja

Osim neslaganja u vezi s pitanjem Sirije, tenzije između Turske i Irana rastu i zbog turske podrške arapskoj koaliciji u Jemenu.

S druge strane, Iran i Turska su važni ekonomski partneri.

Reporter Al Jazeere Bernard Smith javlja da je Erdoganova posjeta vrlo važna i zbog Jemena, ali i zbog onoga što je Erdogan rekao o Iranu.

”On je optužio tu zemlju da pokušava nametnuti svoj utjecaj cijeloj regiji. Najprije pružanjem podrške pobunjenicima pokreta Husi u Jemenu, ali i zbog konstantne podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu. Turska sumnja i u iranske motive u njihovoj borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant na sjeveru Iraka. Oni smatraju da bi Iran mogao koristi te sukobe kako bi proširio svoj utjecaj na sjeveru Iraka. Iranci sve to negiraju. Četrdeset šest iranskih parlamentaraca je potpisalo inicijativu kojom su zatražili od iranskog predsjednika da ne primi turskog predsjednika, ali on je tamo”, javio je Smith.

”Također je zanimljivo da se uoči ove posjete saudijski ministar unutrašnjih poslova Mohamed bin Najef susreo s predsjednikom Edoganom u Ankari. Ne znamo o čemu su razgovarali, ali ono što znamo je da je Turska ponudila logističku podršku Saudijcima i njihovoj kampanji u Jemenu. No, sa ekonomske tačke gledišta, Turska i Iran trebaju jedni druge. Ove zemlje su vrlo povezane. Turska treba iranski gas, a Iran treba turski novac. Stoga, iako su politički neistomišljenici – posebno po pitanju Jemena, ove dvije strane se ekonomski trebaju”, javio je reporter Al Jazeere.

Stabilnost u regiji

Uoči posjete Iranu, turski šef diplomatije Cavusoglu je rekao da je Iran bratska zemlja i da su dobri odnosi između Turske i Irana važni za uspostavu mira i stabilnosti u cijeloj regiji.

On je dodao kako Turska može igrati veoma važnu ulogu i biti posrednik u rješavanju aktuelne krize u Jemenu.

Gostujući u programu televizije TV Net, Cavusoglu je komentirao aktuelnu krizu u Jemenu i istakao da iransko poimanje problema sa aspekta sektaških sukoba predstavlja prijetnju da cijelu regiju odvede u propast.

“Da smo izvukli pouke iz Sirije, Iraka i Jemena, mogli smo sve probleme brzo riješiti pregovorima, ali nemoguće je doći do rješenja sve dok svi gledaju samo sa svog prozora. Moramo što prije i bespogovorno krenuti u rješavanje jemenske krize, u okvirima zaštite teritorijalne cjelovitosti te zemlje”, kazao je Cavusolgu.

Ističući da je Turska spriječila brojne sukobe i da je zemlja koja uspostavlja sigurnost i stabilnost u regiji, on je kazao da ona može biti i posrednik u rješavanju krize u Jemenu, ali da je za to potreban angažman svih drugih zemalja regije.

“Turska može odigrati važnu ulogu i biti posrednik u pregovorima. Spremni smo pružiti doprinos rješavanju krize, ukoliko to podrže sve strane”, poručio je Cavusoglu.

Izvor: Agencije