Erdogan u Sandžaku: Vaša bol je naša bol

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan završio je dvodnevnu posjetu Srbiji.

U večernjim satima s beogradskog aerodroma ispratio ga je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić te članovi Vlade Srbije.

Prethodno su Erdogan i Vučić boravili u Novom Pazaru, gdje je turski predsjednik poručio pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine: “Vaša sreća je i naša sreća, vaša bol je i naša bol”.

“Želim da se više nikada boli ne proživljavaju ovdje. Mi, bez obzira na to gdje se desi, nismo nikad podržali nikakvu nepravdu prema bilo kojem narodu”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik podsjetio je da su ljudi iz ove regije plaćali najveći ceh u svim sukobima u historiji.

Erdogan je kazao da će lijepe vijesti o autoputu Sarajevo – Novi Pazar saopćiti predsjednik Vučić.

“Što narodi na Balkanu budu složniji, to će biti sigurniji i bolje će živjeti”, istakao je predsjednik Turske.

Nakon Erdoganovog obraćanja dvojica predsjednika krenula su u šetnju glavnom ulicom Novog Pazara.

Vučić: ‘Raditi u najboljem interesu svakog građanina’

U svom obraćanju predsjednik Srbije poručio je da ima dovoljno hrabrosti i čiste savjesti da može reći da je radio i radit će u najboljem interesu svakog građanina Srbije.

“Znam da neću biti pozdravljen ni upola kao predsednik Turske, ali imam dovoljno hrabrosti i čiste savesti da mogu da vam kažem da sam radio i radim u vašem najboljem interesu i interesu svakog građanina Srbije”, rekao je predsjednik Vučić.

“Naš je posao da radimo koliko možemo i razvijamo sve delove Srbije i da ulažemo sve više novca”, rekao je Vučić i najavio projekt izgradnje puta Požega – Boljare.

Želja je, kaže, da se ovaj kraj spoji i sa Beogradom i sa Sarajevom i s Podgoricom.

“Naš je posao da pravimo puteve, bolnice, vrtiće i škole i to ćemo nastaviti da radimo i ne postoji ništa važnije od toga”, poručio je predsjednik Srbije.

Prije obraćanja dvojice predsjednika potpisano je nekoliko dokumenata u zgradi Općine Novi Pazar.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić i generalni direktor Vakufske direkcije Republike Turske Adnan Ertem potpisali su Izjavu o namjeri saradnje između Grada Novog Pazara, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Vakufske direkcije Republike Turske u vezi s projektom restauracije Gazi Isa-begovog hamama u Novom Pazaru.

Načelnik općine Raška Ignjat Raketić i generalni direktor Vakufske direkcije Republike Turske potpisali su memorandum o razumijevanju u vezi s projektom restauracije parnog kupatila u Jošaničkoj banji u Raškoj.

Gradonačelnik Novog Pazara i predsjednik Međunarodne turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Serdar Cam potpisali su protokol o saradnji za realizaciju projekta izgradnje novog objekta predškolske ustanove “Mladost” u Novom Pazaru. Također su potpisali protokol o saradnji za izgradnju mosta u centru Novog Pazara i priključnih puteva.

Sastanak s gradonačelnicima

Predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan stigli su nešto poslije 13 sati u Novi Pazar i odmah se sastali s gradonačelnicima i predsjednicima općina Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Uslijedilo je potpisivanje protokola između Grada Novog Pazara i Općine Raška s Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Dvojicu predsjednika ispred Gradske uprave dočekao je veliki broj građana Novog Pazara i okoline kako bi ih pozdravili.

Gotovo svaka zgrada u centru grada ukrašena je zastavama Turske i Srbije, te zastavama Bošnjačkog nacionalnog vijeća ili transparentom “Dobro došli u Novi Pazar”, “Vučić – Erdogan”, dok prekoputa Gradske uprave dominira transparent s velikom fotografijom predsjednika Turske, uz tekst “I za riječi i za postupke” na turskom.

Veliki je broj građana u crvenom ili nose marame ili šalove s obilježjima Turske, a na Novopazaraskoj tvrđavi istaknute su zastave Turske, Srbije i Novog Pazara, a grad je ukrašen i balonima u bojama zastava dvije zemlje.

[Rade Prelić / Tanjug]

Ispred Gradske uprave montirana je i velika bina s transparentom na dva jezika “Novi Pazar – most prijateljstva”, s koje se očekuje obraćanje dva predsjednika.

Protokol posjete

Edin Bihorac / Ustupljeno Al Jazeeri

Prema protokolu iz Predsjedništva Srbije, bit će održana i ceremonija potpisivanja protokola između Grada Novog Pazara i Općine Raška s Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prvi je predsjednik te zemlje od njenog osnivanja koji boravi u zvaničnoj posjeti Sandžaku. On je, također, kao prvi turski premijer i visoki zvaničnik posjetio Novi Pazar 2010. godine.

Podrška za ulaganje u Srbiju

Turski predsjednik, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji, poručio je jučer u Beogradu da će turskim privrednicima dati podršku za ulaganje u Srbiju, kao i da su potpisivanjem 12 sporazuma u različitim oblastima napravljeni dobri temelji za buduću saradnju.

Također je ukazao da postoji prostor za povećanje trgovinske razmjene Srbije i Turske sa sadašnjih 800 miliona dolara.

Erdogan je istakao da su njih dvojica, kao i cijele delegacije u utorak imali veoma plodotvorne razgovore.

Kazao je da su privrednici koji su iz Turske također u posjeti Srbiji došli kako bi u se upoznali s mogućnostima za nova ulaganja u Srbiji u sljedećem periodu.

“Dat ću im podršku za ulaganje u Srbiju”, podvukao je Erdogan.

Istakao je da je obim trgovinske razmjene između dvije zemlje sada 800 miliona dolara i nije na nivou na kojem bi željeli da bude.

Izvor: Al Jazeera i agencije