Erdogan: Ulazimo u Al-Bab, u planu Raqqa

Turski predsjednik Erdogan najavio i otvaranje tunela Euroazija (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će turske snage ući i u sirijski grad Al-Bab, jer je tamo neophodno formirati zonu očišćenu od terorizma.

Erdogan je govorio na ceremoniji otvaranja kampusa u Inegolu, nedaleko od turskog grada Burse, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja u Turskoj i regiji.

Govorio je i o akciji “Štit Eufrata”, te istakao kako će turske snage ući i u sirijski grad Al-Bab, iako neki govore da to ne trebaju raditi.

“Neki govore: “Nemojte ulaziti u Al-Bab“. Primorani smo, ući ćemo. Zašto? Zato što tu moramo formirati zonu očišćenu od terorizma. Ako koalicione snage budu spremne da se krećemo zajedno, možemo to uraditi i protiv ISIL-a u Raqqi. Ali ne zajedno sa PYD-om i YPG-om. Zajedno sa SAD-om i koalicionim snagama. Nećemo pored sebe terorisitčke organizacije”, poručio je Erdogan.

Treći hemijski napad u Siriji

Istražni tim UN-a i međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja ustanovio je da je sirijska Vlada izvela i treći hemijski napad u Siriji.

U izvještaju se navodi da postoje dokazi da su sirijske snage odgovorne za napad u provinciji Idlib izveden 16. marta 2015. godine.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je nedavno da je blizu 500 ljudi poginulo, a gotovo 2.000 ranjeno od kada je 23. septembra sirijska Vlada pokrenula ofanzivu na istočni dio Halepa, koji drže pobunjenici.

Ban Ki-moon je naveo da se taj dio grada suočio s neprekidnim i “najintenzivnijim zračnim bombardiranjem” od kada je počeo konflikt prije više od pet godina.

Izvor: Agencije