Erdogan: Uređenje Bosne i Hercegovine njeno je unutrašnje pitanje

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je večeras u Ankari nakon sastanka s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović da će trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine biti održan tijekom idućeg mjeseca, a nakon tog sastanka uslijedit će i summit lidera triju zemalja.

Dvoje šefova država razgovarali su o nizu pitanja, uključujući i ona ekonomske i političke suradnje te o globalnim pitanjima.

Predsjednik Erdogan je istaknuo da je tijekom susreta bilo riječi i o pitanju borbe protiv terorizma.

“Sa predsjednicom Hrvatske sam naširoko razgovarao i o pitanju borbe protiv terorizma. U tom smislu, uz podršku naših prijatelja, uključujući i Hrvatsku, nastavit ćemo aktivnosti kako bi bio uništen korijen terorističke organizacije FETO na prostoru Balkana. Izražavam joj zahvalnost u tom smislu”, kazao je Erdogan.

Jedna od glavnih tema bila je Bosna i Hercegovina. Hrvatska predsjednica je zahvalila domaćinima što shvaćaju potrebe Hrvatske i Turske da nastave pomagati procese reforme u BiH i to od političkih, ekonomskih i socijalnih reformi koje će, kako je rekla, pomoći toj zemlji da ide u pravcu razvoja u korist svih njezinih građana te da bude na putu prema Europskoj uniji.

Erdogan: Uređenje BiH unutrašnje pitanje

“Obje države također podržavaju potpunu aktivaciju akcijskog plana za BiH za članstvo u EU-u i želimo vidjeti da ta zemlja učini daljnji napredak, naročito nakon narednih izbora u toj zemlji”, rekla je hrvatska predsjednica”.

Također je rekla kako je naglasila važnost da se osigura potpuna ustavna jednakost tri naroda u BiH.

“I da nastavimo s neophodnim političkim reformama koje će izborne zakone uskladiti sa zahtjevima Ustavnog suda i također da budu u skladu s osiguranjem budućnostim i suživota tri naroda u BiH i da to bude jedna napredna država te da ima sigurnu kandidaturu na početku pregovora s EU-om”, rekla je Grabar-Kitarović.

Poželjela je da se to dogodi čim je prije moguće te najavila pomoć u svim aspektima.

Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je uređenje i struktura Bosne i Hercegovine unutarnje pitanje te zemlje.

“Situacija u Bosni i Hercegovini je uokvirena Dejtonskim sporazumom. Trenutačna struktura i uređenje Bosne i Hercegovine je njezino unutarnje pitanje. Trilateralni mehanizam, najprije sastanak ministara vanjskih poslova, a zatim lidera triju država je s ciljem da damo pozitivan doprinos. Međutim, govoriti u ovom trenutku bit će ovako ili onako ili nešto prognozirati u vezi sa nekim budućim koracima, mislim da nije ispravno”, rekao je Erdogan nakon sastanka sa predsjednicom Hrvatske, kako prenosi Anadolija.

Dodao je i kako je postignuta saglasnost o dodatnom jačanju suradnje između dvije zemlje.

“Složili smo u pogledu dodatnog jačanja suradnje između Turske i Hrvatske”, kazao je Erdogan.

Istakao je da se tijekom sastanka s predsjednicom Hrvatske razgovaralo i o bilateralnim odnosima na polju ekonomije, trgovine, kulture i politike kao i o regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući Siriju i Irak.

Grabar-Kitarović: Ojačati odnose

Grabar-Kitarović izjavila je da je njezin posjet Ankari bio vrlo koristan i konstruktivan.

“Dvije zemlje nemaju nikakvih međusobnih problema, ali naravno da naše odnose možemo dodatno ojačati”, rekla je Grabar-Kitarović.

Izrazila je uvjerenje da je trgovinsku razmjenu između Hrvatske i Turske moguće povećati na milijardu dolara. Dodala je i kako je njezina zemlja spremna pružiti svaku podršku susjednoj Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u Europskoj uniji (EU).

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u utorak popodne u jednodnevni radni posjet Ankari, gdje ju je u predsjedničkoj palači primio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Današnji sastanak Grabar-Kitarović i Erdogana je drugi po redu u manje od dvije godine.

Erdogan je posjetio Zagreb u travnju 2016. godine.

Tada je razgovarao s hrvatskim državnim vrhom i nazočio proslavi stote godišnjice islama u Hrvatskoj.

I tada je tema bila stvaranje trilaterale Zagreb – Sarajevo – Ankara.

Izvor: Agencije