Erdogan: Uvest ćemo sigurne zone u Siriji istočno od Eufrata

Turska će istočno od rijeke Eufrat u Siriji poduzeti akciju i uvesti sigurne zone kao što je učinila na sjeverozapadu te države, izjavio je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, izvijestili su državni mediji u Turskoj.

Kako podsjeća agencija Reuters, Turska je početkom godine izvela vojne operacije kako bi preuzela kontrolu nad sirijskom regijom Afrin od Kurdske narodne odbrane (YPG), snaga koje zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.

„Ako Bog da, u budućnosti ćemo povećati broj sigurnih zona u Siriji u području istočno od Eufrata“, kazao je Erdogan u New Yorku, gdje će učestvovati na Generalnoj skupštini UN-a.

Ranija upozorenja

Reuters navodi kako je Turska prije operacije u regiji Afrin izvela i operaciju pod nazivom „Štit Eufrata“ usmjerenu i protiv boraca YPG i pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) istočno od Afrina.

Erdogan je, kako se napominje, upozoravao i ranije na nove vojne operacije protiv YPG-a duž granice sa Sirijom i, ukoliko je neophodno, na sjeveru Iraka.

Širenje turske vojne kampanje na mnogo veću teritoriju koja je pod kontrolom YPG-a istočno od Eufrata, sa sobom nosi rizik suprotstavljanja snagama Sjedinjenih Američkih Država koje su raspoređene u tom području.

Dogovor s Putinom

YPG je glavni saveznik SAD-a u borbi protiv ISIL-a u Siriji, zbog čega zvanična Ankara negoduje s obzirom na to da YPG vidi kao ogranak ekstremističkih grupa koje su godinama izazivale pobune na jugoistoku Turske.

Erdogan je ovo izjavio sedmicu nakon što je zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigao sporazum pod kojim će udruženim snagama turske i ruske trupe podržati demilitarizaciju zona u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Idlib.

Izvor: Agencije