Erdogan: Vojnu operaciju u Siriji smatramo ispravnom

Recep Tayyip Erdogan
Centralna banka Turske duže je vrijeme pod pritiskom predsjednika Erdogana da snizi troškove zaduživanja (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu kako njegova zemlja smatra ispravnom vojnu intervenciju Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske u Siriji.

Erdogan se obratio na Kongresu stranke pravde i razvoja, a tom prilikom se osvrnuo na jutrošnju operaciju SAD-a i saveznika u Siriji.

“Operaciju smatramo ispravnom”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je uputio poziv cijelom svijetu da se ogromni resursi ne koriste za nuklearne i konvencionalne projekte naoružavanja, već da se ti izvori koriste za dobrobit čovječanstva.

“Pozivam cijeli svijet. Dođite da stavimo na sto i razgovaramo o budućnosti svakog oružja, hemijskog, konvencionalnog, oružja za masovno uništenje. Dođite, neka posljednja kriza u Siriji ne bude povod da se ogromni resursi prenose za nove nuklearne i konvencionalne projekte naoružavanja, već da se te mogućnosti koriste za dobrobit čovječanstva”, poručio je Erdogan.

Prema njegovim riječima, Assadov režim sada je shvatio da pritisak i nehumani napadi na opoziciju neće ostati bez odgovora.

“Naravno da nije moguće odobriti stanje u kojima se nalaze djeca pogođena hemijskim oružjem. Onaj ko je za to odgovoran, treba polagati račun. Režim je na ovaj način vidio da pritisci i nehumani napadi na opoziciju neće ostati bez odgovora”, poručio je Erdogan, govoreći o vojnoj intervenciji u Siriji.

Dodao je također kako se, nažalost, u Siriji igra jedna potpuno druga igra.

Šutnja na nasilje

“Ono što se radi u Siriji, najprije je šutnja na nasilje tamošnjeg režima, zatim pružanje podrške ispod ruke jednoj terorističkoj organizaciji, zatim realizovanje projekta sa drugom terorističkom organizacijom. Niko to ne može zanemariti, mi smo o tome uvijek govorili i upozoravali. Mi smo već odavno shvatili o čemu se radi. Ako se vodi borba protiv ISIL-a, mi je vodimo. Mi smo u sklopu ofanzive Štit Eufrata neutralizirali 3.000 pripadnika ISIL-a”, rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao kako će danas obaviti razgovor sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, te da bi danas i sutra trebao obaviti razgovore sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, zatim sa zvaničnicima SAD-a.

Kao odgovor na napad hemijskim oružjem na Doumu od 7. aprila, SAD, Velika Britanija i Francuska rano jutros su bombardovale više položaja Assadovog režima u Damasku i Homsu, a radi se, između ostalog, o skladištima hemijskog naoružanja.

Izvor: Agencije