Erdogan Vučiću: Saradnja Beograda i Ankare osnova za stabilnost Balkana

Erdogan: 'Posebno sam bio dirnut srdačnim prijemom u kojem smo uživali tokom posjete regiji Sandžaka' (Tanjug)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan naveo je u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će saradnja Ankare i Beograda biti najčvršća osnova za stabilnost i blagostanje regiona, saopštio je Kabinet predsednika Srbije.

Erdoan je naveo da su mir i stabilnost Balkana od najvećeg značaja za Tursku.

Takođe je rekao da je trilateralni proces Turska–Srbija–Bosna i Hercegovina koristan mehanizam i da je dogovor koji su postigli tokom njegove posete Srbiji, o početku priprema za samit sledeće godine, važan korak za ceo region.

“Mir i stabilnost Balkana je od najvećeg značaja za Tursku. Sa tim u vezi, visoko cenim konstruktivan pristup koji je Vaša ekselencija pokazala. Pomno pratim odvažne korake koje Vi preduzimate ka zemljama regiona. Turska je uvek spremna da doprinese zalaganjima usmerenim ka zaštiti mira i stabilnosti. Saradnja Turske i Srbije, ključnih zemalja regiona, biće najčvršća osnova za stabilnost i blagostanje regiona”, naveo je Erdoan.

Posjeta Sandžaku – most prijateljstva

Turski predsednik je naveo da mu je bila je čast da bude jedan od prvih predsednika koji je posetio Srbiju posle Vučićevog stupanja na dužnost.

“Posebno sam bio dirnut srdačnim prijemom u kojem smo uživali tokom posete regionu Sandžaka, zajedno sa Vašom ekselencijom, što predstavlja most prijateljstva između naših zemalja. Podstičemo istaknute poslovne ljude iz Turske, koji su zajedno sa mnom posetili Srbiju, da ulažu u Sandžak. Siguran sam da su preduzeli konkretne korake na ovom polju na sastancima koje su održali sa svojim sagovornicima”, navodi se u pismu.

Erdoan je naveo da je potpisivanje Zajedničke deklaracije o osnivanju Visokog saveta za saradnju izraz volje za unapređenje bilateralnih odnosa.

Turski predsednik je takođe zahvalio na saradnji u borbi protiv organizacije imama Fethulaha Gilena, koji živi u SAD-u.

Erdoan je rekao da najiskrenije veruje da će “Srbija dostići još prosperitetniju budućnost” i pozvao Vučića u posetu Turskoj, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Srbije.

Izvor: Agencije