Erdogan za jedinstvenu palestinsku vladu

Erdogan je s Abbasom i Mashalom razgovarao o posljednjim dešavanjima u Pojasu Gaze (Getty Images)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonom je odvojeno razgovarao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i liderom Hamasa Khaledom Mashalom, prenosi Agencija Anadolija.

Neimenovani izvor iz turskog Predsjedništva javlja da je glavna tema oba razgovora bila aktuelna situacija u Palestini, s akcentom na posljednja dešavanja u Pojasu Gaze.

Sagovornici su postigli saglasnost o izvodivosti cilja uspostavljanja trajnog mira na Bliskom istoku, okončanju izraelske okupacije i uspostavljanju nezavisne i suverene države Palestine na bazi granica iz 1967. godine i s prijestolnicom Istočnim Jerusalemom.

Nacionalno jedinstvo

Turski predsjednik Erdogan je i ovom prilikom osudio izraelsku politiku izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji i napade na muslimane u kompleksu džamije Al-Aqsa.

I Abbas i Mashal su istakli da nasilje izraelske policije i neredi koje izazivaju izraelski doseljenici prema Palestincima predstavljaju izvor velike zabrinutosti.

Izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljanja nacionalnog jedinstva u Palestini, Erdogan je obećao da će Turska i u budućim procesima podržavati jedinstvenu palestinsku vladu.

Više od 2.100 Palestinaca, od čega su tri četvrtine civili, poginulo je za vrijeme nedavnog konflikta u Pojasu Gaze, tvrde izvori iz UN-a i Palestine.

Na izraelskoj strani je stradalo 66 vojnika i šest civila.

Izrael kaže da je uložio značajne napore da izbjegne civilne žrtve, ali je međunarodna zajednica osudila mnogobrojna ubistva civila.

Izvor: Agencije