Erdogan zaprijetio Kurdima vojnom intervencijom

Erdogan je istakao da je nezavisnost Kurda neprihvatljiva za njegovu zemlju (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je danas vojnom intervencijom u Iraku kao odgovor na održavanje referenduma iračkih Kurda o nezavisnosti.

Erdogan je istakao da je nezavisnost Kurda neprihvatljiva za njegovu zemlju i da je to pitanje “preživljavanja”, prenio je AP.

On je rekao da se u Turskoj na granici prema Iraku u ovom trenutku održavaju vojne vježbe i dodao da se turska vojska ne nalazi bez razloga na granici.

“Mi možemo stići preko noći”, naglasio je predsjednik Turske.

Erdogan je rekao da će Ankara zatvoriti granicu prema sjevernom dijelu Iraka zbog referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda.

On je iračkim Kurdima zaprijetio da će im blokirati ključni izvoz – izvoz nafte, prenio je AFP.

“Granični prijelaz Habur bit će zatvoren i za ulazak i za izlazak”, rekao je Erdogan i istakao da je referendum nelegitiman.

“Nakon ovoga vidjet ćemo kome će prodavati naftu. Ventil je kod nas, gotovo je kad ga zatvorimo”, rekao je Erdogan.

‘Turska radi na sankcijama’

Turska je također upozorila Irački Kurdistan da bi mogao očekivati sankcije zbog neobavezujućeg referenduma o nezavisnosti, koji se održava danas.

Uprkos tome što Turska ima jake veze s Regionalnom vladom Kurdistana u posljednjih nekoliko godina, Ankara se plaši da će referendum raspiriti nacionalističke tendencije među Kurdima koji žive u Turskoj.

Premijer Turske Binali Yildirim rekao je na televiziji da turska ministarstva rade na detaljima sankcija, kao i to da je kriza stigla do tačke s koje nema povratka, dodavši da će “nadolazeći proces najaviti nelagodne razvoje”, prenosi AFP.

On je ranije nazvao referendum greškom i avanturom, rekavši da će Turska prije svega preduzeti političke, diplomatske i ekonomske mjere u skladu s “dešavanjima na terenu”, dok je i vojna operacija, također, opcija.

Izvor: Agencije