Erdogan: Zašto NATO ne dolazi u Siriju?

Sirija, Turski vojnici, Vojska, Vojnici, Turska vojska
Turska i SAD prošle su sedmice dogovorile uspostavu zajedničkog operativnog centra za zonu duž sjeveroistočne granice Sirije (EPA)

Sirijska vojska presjekla je cestu između gradova Doume i Haraste i tako ih u subotu izolirala u posljednjoj pobunjeničkoj enklavi Istočnoj Ghouti, a na drugoj bojišnici u Siriji Turska je u ofenzivi protiv Jedinica narodne zaštite u Siriji (YPG) najavila nastavak ofenzive prema gradu Kobaneu i kritizirala NATO jer joj ne pritječe u pomoć. 

“Izolirali su Doumu od ostatka Istočne Ghoute, nakon što su preuzeli nadzor nad cestom koja povezuje taj grad s Harastom na zapadu i lokalitetom Misrabom na jugu”, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) u subotu.

“Režimske snage uspjele su podijeliti Istočnu Ghoutu na tri dijela – Doumu i njezino predgrađe na sjeveru, Harastu na zapadu, a ostatak su južni lokaliteti”, navodi Opservatorij, kako prenosi Hina.

Izvjestitelj agencije AFP javlja da je poslijepodne Douma bila izložena zračnim i topničkim napadima.

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pokušavaju ofenzivom velikih razmjera osvojiti to posljednje područje koje pobunjenici drže gotovo na vratima Damaska i već su preuzele više od polovice enklave koja ima 100 kilometara četvornih.

U tri tjedna ubijeno 976 civila

Dok se međunarodna zajednica pokazala nemoćna da zaustavi krvoproliće, uz potporu svog ruskog saveznika sirijski režim odlučan je osvojiti to pobunjeničko uporište u kojem je blizu 400.000 stanovnika opkoljeno od 2013.

Ofenziva je počela zračnom kampanjom rijetko viđena intenziteta čak i za Siriju, koja od 15. ožujka 2011., trpi rat s više od 340.000 žrtava.

Nakon zračne kampanje slijedili su kopneni napadi prorežimskih snaga i njihovih saveznika.

U tri tjedna ubijeno je 976 civila od kojih 208 djece, a ranjenih je više od 4300, navodi SOHR. 

Pobunjeničke skupine pokušale su, bez uspjeha, kontraofenzivu sve do subote, kada su krenule u povlačenje bombama. 

Sirijski režim pokušava od početka sukoba držati opkoljena pobunjenička područja. 

Od 18. veljače samo su dva konvoja pomoći mogla ući u Ghoutu kako bi dopremila potrepštine za opkoljene civile i to zahvaljujući svakodnevnim prekidima vatre u trajanju pet sati koje je jednostrano proglasila Rusija.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o jednomjesečnom prekidu vatre ostala je mrtvo slovo na papiru.

UN: Sirijski režim planira ‘apokalipsu’

Sirijski predsjednik Assad je upozorio da će se napad nastaviti sve dok ne padne Ghouta. 

Drugi najveći grad u Siriji, Halep, u prosincu 2016. zauzele su sirijske snage nakon razornih bombardiranja režima uz pomoć njegova saveznika, ruskog zrakoplovstva.

Zahvaljujući ulasku ruske vojske u sukob u Siriji 2015. godine, Assadov režim nizao je pobjede protiv pobunjenika te je uspio vratiti nadzor nad više od polovice Sirije. 

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava optužio je u srijedu sirijski režim da planira “apokalipsu” u vlastitoj zemlji. 

Na drugoj bojišnici u Siriji, turski vojnici i njihovi saveznici napreduju prema gradu Afrinu koji je pod nadzorom kurdske sirijske milicije (YPG), koju službena Ankara smatra teroristima i sirijskim ogrankom PKK-a, a zapadne zemlje, među njima Sjedinjene Države, svojim saveznicima u ratu protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL). 

Turska je 20. siječnja počela ofenzivu na Afrin, pri čemu se poziva na svoje pravo da potisne “teroriste” YPG-a od turske granice. 

U toj je ofenzivi ubijeno 200 civila, navodi SOHR.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da će turske snage ići “do iračke granice”. 

Erdogan: NATO, zašto ne dolaziš?

Erdogan redovito spominje i Manbij, gdje su raspoređeni američki vojnici, što je zaoštrilo odnose između Ankare i Washingtona, kojemu je YPG saveznik. 

Grad Kobane ima veliku simboličku vrijednost za Kurde jer je bio u središtu intenzivnih sukoba između ISIL-a i YPG-a, koji ga je uspio preuzeti ISIL-u siječnju 2015. nakon četiri mjeseca sukoba.   

Erdogan je u subotu pozvao NATO da podupre tursku ofenzivu.

“Nije li Turska članica NATO-a? Odgovorili smo na pozive da interveniramo u Afganistanu, Somaliji, na Balkanu. A sada i ja zovem u pomoć NATO, dođi u Siriju. Zašto ne dolaziš?”, zapitao je Erdogan. 

“Turske snage su četiri kilometara do Afrina”, ustvrdio je SORH, a prenosi AFP.

Izvor: Agencije