Erdogan želi biti aktivan predsjednik Turske

Arinc je kazao da bi Erdogan bio 'snažniji' predsjednik nego njegovi prethodnici (AFP)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan najavljuje da će biti aktivan predsjednik države ako pobijedi na augustovskim predsjedničkim izborima, ukazao je na to zamjenik premijera Bulent Arinc.

On je u intervjuu agenciji AFP rekao da posebno želi snažniju ulogu u vanjskoj politici.

Arinc je kazao da bi Erdogan bio “snažniji” predsjednik nego njegovi prethodnici, ali tvrdi da će uvijek djelovati u okviru zakona.

Istakao je da vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) želi promjenu Ustava u cilju davanja većih ovlaštenja predsjedniku, smatrajući da aktuelna verzija više nije validna i da predstavlja “relikt vojnog udara”.

Erdogan važi za favorita na predsjedničkim izborima zakazanim za 10. august, koji će prvi put biti direktni.

Pozitivan utjecaj

Arinc je istakao da Erdogan ima ogromnu šansu da bude izabran na mjesto predsjednika i da bi to bilo od posebnog značaja za Tursku, ali i cijelu regiju.

Dodao je da su prethodni predsjednici vršili više ceremonijalne dužnosti, ali da to Erdogan ne želi, već namjerava biti aktivan.

“Njegov odnos s Vladom će biti snažniji, a bit će aktivniji čak i u vanjskoj politici”, tvrdi Arinc, dodajući da, međutim, neće izlaziti iz ustavnih okvira.

Snažan predsjednik Turske, prema njegovom mišljenju, mogao bi imati pozitivan utjecaj na rješenje krize na granicama te zemlje.

Izvor: Agencije