Erdogan želi sastanak u četiri oka s Merkel

Njemačko-turski odnosi narušeni su nakon pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine (Arhiva)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi lično razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kako bi popravili narušene odnose dvije zemlje, rekao je visoki diplomat, prenosi agencija dpa u četvrtak.

Na sastanku s njemačkim novinarima u gradu Antaliiji, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da bi Erdogan želio privatno pozvati Merkel u Tursku, kada njena koalicija završi pregovore o sastavljanju nove vlade, ali je spreman i sam otputovati u Njemačku.

Njemačko-turski odnosi narušeni su nakon pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine, nakon čega su turske vlasti počele čistke u javnim službama i optužile Njemačku da pruža utočište pristalicama imama Fethullaha Gulena, kojeg optužuju da je iz egzila organizirao puč.

Turska je od tada uhapsila više njemačkih građana, pod optužbom da su povezani s terorizmom.

Pozitivni signali iz Berlina i Ankare

Berlin redovno optužuje Ankaru za nepopustljivost prema kurdskim pobunjenicima i navodnim pučistima koji su sudjelovali u organizaciji neuspjelog državnog udara.

Jedan od glavnih nesuglasica je sudbina njemačkog novinara turskog porijekla Deniza Yucela, koji je gotovo godinu dana u pritvoru u Turskoj, a protiv njega još nije podignuta optužnica.

Službeni Berlin ljetos je savjetovao Nijemcima da ne putuju u Turskoj, a kompanijama da tamo ne ulažu.

Njemačka je zamrznula izvoz oružja prema Turskoj, uprkos tome što je Turska članica NATO-a.

Proteklih dana i Berlin i Ankara slali su pozitivne signale i turske vlasti pustile su na uvjetnu slobodu nekoliko osoba koje imaju i njemački pasoš, ali je sedam njemačkih državljana još u pritvoru.

U jeku najvećih napetosti, Erdogan je čak njemačku kancelarku optužio za “nacističke metode”, pošto je zabranila turskim ministrima da na tlu Njemačke vode kampanju za referendum kojim su u konačnici pojačane ovlasti šefa države.

“Vi ste nazvali Erdogana diktatorom, teško ste uvrijedili Erdogana”, rekao je Cavusoglu njemačkim novinarima i nastavio: “Ako vi nazivate Erdogana i nas diktatorima, možete očekivati slične kritike predsjednika Erdogana.”

Cavusoglu odao priznanje kancelarki

Ministar je ipak odao poštovanje kancelarki Merkel, kazavši kako je ona bila “jedini istinski vođa u Evropi u zadnjih pet-šest godina”.

Za vanredno stanje, koje će Turska ponovno produžiti naredne sedmice za još tri mjeseca, Cavusoglu je rekao kako se nada da će to biti “posljednje produženje”.

Bit će to šesto produženje vanrednog stanja, uvedenog nakon pokušaja državnog udara u julu 2016. godine, a omogućuje Vladi da upravlja ukazima.

Odkako je Erdogan krenuo u obračun s kritičarima, više od 150.000 ljudi otpušteno je iz javnog sektora i vojske, a 50.000 je uhapšeno.

Izvor: Agencije