Erdogan:Izrael mora zaustaviti zlo koje čini

Erdogan: S jedne strane, Izrael želi normalizaciju odnosa s Turskom, a s druge, nastavlja s nasiljem (AP)

“Dok Izrael ne prestane s nasiljem u Palestini, nemoguće je postići normalizaciju naših odnosa”, poručio je aktuelni premijer i kandidat za predsjednika Turske Recep Tayyip Erdogan u vezi s napadima Izraela na Gazu, prenosi agencija Anadolija.

Na iftarskom programu u turskom gradu Yozgat Erdogan se obratio okupljenim građanima.

Govoreći o izraelskim napadima na Gazu on je kazao da poziva cijeli svijet, na čelu s Ujedinjenim narodima, da daju svoj doprinos u konačnom postizanju primirja.

“Danas smo imali mnogo razgovora u vezi s ovom temom. Svijet želi mir. S druge strane, Izrael koristi nesrazmjernu silu i baca po 300.000-400.000 bombi. Dokle će svijet ostati nijem na to?”, pitao je Erdogan.

Jasna pozicija Turske

Aktuelni turski premijer je kazao da je jasno na kojoj je strani Turska.

“S jedne strane, Izrael želi normalizaciju odnosa s Turskom, a s druge, nastavlja s nasiljem. Mi smo postavili tri uslova za normalizaciju odnosa. Prva dva su kao ispunjena, izvinjenje i odšteta, a treći uslov bilo je ukidanje embarga nad Palestinom”, istakao je.

“Ali Izrael, izgleda, ne želi ukinuti embargo. To je sada sasvim očigledno. Kako da onda mi normaliziramo odnose s njima? Ne možemo. Prvo će Izrael zaustaviti ovo zlo koje čini, a sve dok to ne učini nije moguća normalizacija odnosa između Izraela i Turske, to posebno želim naglasiti.”

Izvor: Agencije