Erdoganovi telefoni prisluškivani 55 puta

Akcija privođenja je provedena po nalogu tužilaštva u Goldbasiju, nedaleko od Ankare (Anadolija)

Zbog nezakonitog prisluškivanja telefona visokih turskih zvaničnika, u utorak ujutro je privedeno najmanje 20 osoba tokom akcija provedenih u četiri turska grada.

Istraga koju vodi državni tužilac Harun Ceylan pokazala je da su nezakonito prisluškivani i regularni telefoni i oni sa kriptografskim mehanizmom zaštite, prenosi Anadolija.

Ukupno 31 telefon sa kriptografskim uređajem je prisluškivan 363 puta.

Reaktiviranje snimaka

Prisluškivanja su provođena tokom proteklih godina, a posebno su intenzivna bila krajem 2013. godine.

Eksperti su uspjeli da reaktiviraju snimke koji su ranije obrisani.

Istragom je utvrđeno da su tri telefona Recepa Tayyipa Erdogana ,sa kriptografskim uređajima, u periodu kada je on bio premijer Turske, prisluškivani ukupno 55 puta.

Telefon Ahmeta Davutogluoa prisluškivan je 26 puta, telefon načelnika Generalštaba NecdetaOzela 28 puta , dopremijera Alija Babacana 31 put , a dopremijera Bulenta Arinca pet puta.

Telefon ministra unutrašnjih poslova prisluškivan je tri puta, ministra energetike i prirodnih resursa 14 te šefa obavještajne službe (MIT) Hakana Fidana 28 puta.

Radi se o nezakonitom prisluškivanju običnih telefona i onih s kriptografskim mehanizmima, a akcija privođenja je provedena po nalogu tužilaštva u Goldbasiju, gradu u blizini Ankare.

U okviru operacije, u Ankari je privedeno 20 uposlenika Ureda za telekomunikacije i vezu, koje djeluje pri Ministarstvu prometa, pomorstva i komunikacija Turske.

Najnovija istraga

Pored toga, objavljena je potjernica za još 22 člana TIB-a, kao i za šest osoba iz Turskog vijeća za naučna i tehnološka istraživanja, vodeće agencije za upravljanje, finansiranje i provedbu istraživanja.

Agencija Hina prenosi kako je riječ o najnovijoj istrazi u dugom nizu od sredine prošle godine, pri čemu je privedeno više desetina osoba, među kojima brojni policajci.

U petak je počelo prvo suđenje 13 optuženih da su postavili mikrofone u Erdoganove urede, u vrijeme dok je bio na čelu turske Vlade.

Izvor: Agencije