Erdoganovo pismo Putinu povodom praznika

Recep Tayyip Erdogan je uputio pismo Vladimiru Putinu povodom Dana Rusije, koji se slavi 12. juna (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio je poruku ruskom kolegi Vladimiru Putinu povodom ruskog nacionalnog praznika, što je prvi zvanični kontakt ovog nivoa nakon mjeseci velike napetosti, prenose agencije.

“Potvrđujemo kako je predsjednik [Erdogan] uputio pismo ruskom predsjedniku Putinu povodom Dana Rusije”, koji se slavi 12. juna, rekao je u utorak zvaničnik iz turskog predsjedništva.

Cijeli sadržaj pisma nije objavljen javnosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov potvrdio je kako je Erdogan Putinu poslao pismo, kazavši kako je ono stiglo “diplomatskim kanalima”, navodi novinska agencija RIA Novosti.

Uspješni odnosi između Ankare i Moskve pogoršali su se u novembru prošle godine, nakon što je turski F-16 oborio ruski bombarder iznad sirijske granice, jer je, prema Turskoj, prekršio njen zračni prostor.

Zvanična Moskva je od tada naredila niz ekonomskih sankcija protiv Ankare i pozvala svoje turiste da više ne putuju u ovu zemlju.

I pismo premijera

Erdogan je, nakon ovog incidenta, zatražio sastanak s Putinom na margini samita o klimi u Parizu, ali ga je šef ruske države odbio.

Tenzije su dodatno povećane zbog ruskog učešća u ratu u Siriji na strani predsjednika Bashara al-Assada.

Prema turskim medijima, i premijer Binali Yildirim je uputio pismo ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu.

Prošlog vikenda Erdogan je uputio pomirljive poruke u Kremlj, nadajući se kako će se odnosi između Ankare i Moskve “uskoro oporaviti”.

“Naše prijateljstvo s Putinom je omogućilo da držimo naše bilateralne odnose na vrlo visokom nivou” prije zračnog incidenta, rekao je Erdogan, a prenio dnevni list Hurriyet u nedjelju, navodi AFP.

Izvor: Agencije