Erdoganu čestitali Izetbegović, Vučić, Rama, Orban…

Erdogan je nedavno, u sklopu kampanje, održao predizborni skup u Sarajevu (Reuters)

Čim je broj prebrojanih glasova na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj, a pobjede Recepa Tayyipa Erdogana i njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) postale izgledne, počele su stizati i prve čestitke.

Erdoganu je prvi čestitao njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev koji je nazvao kolegu telefonom i poželio mu sreću u budućem radu.

Dvojica predsjednika su izrazili zajedničko uvjerenje da će “prijateljski i bratski odnosi dvije zemlje biti nastavljeni i dodatno jačani i u budućnosti”.

U međuvremenu su Erdoganu čestitali i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, makedonski predsjednik Đorge Ivanov, katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas te albanski premijer Edi Rama.

Izetbegović: Pobjeda koju slavi muslimanski svijet

“Vaša pobjeda i podrška koju ste dobili jasan je znak da je turski narod prepoznao da Republiku Tursku vodite u pravom smjeru”, poručio je Izetbegović.

“Turska je pod Vašim vodstvom doživjela nacionalnu i političku afirmaciju i izuzetan ekonomski uzlet, svrstavši se tamo gdje joj je i mjesto, u red svjetskih sila. Uvjeren sam da ćete nastaviti voditi Tursku na zadovoljstvo turskog naroda, ali i da ćete na vanjskom planu ostati dosljedni u borbi za prava obespravljenih”, dodao je.

Prema Izetbegoviću, Erdoganova “pobjeda se ne slavi samo u Turskoj, nego diljem muslimanskog svijeta”.

“Vaša pobjeda obradovala je i nas u Bosni i Hercegovini, jer turski narod i Vas lično smatramo velikim prijateljima naše zemlje. Ubijeđen sam da ćemo nastaviti razvijati naše prijateljske odnose na dobrobit obiju zemalja i naših naroda”, navodi Izetbegović. 

Vučić: Odlučnost kao zaštitni znak

“Srbija daje veliki značaj istinskom prijateljstvu sa Turskom i posvećena je negovanju dobrih i čvrstih međusobnih odnosa. Nastavićemo da budemo pouzdan partner Turskoj i njenom liderstvu, koje je spremno da štiti i brani vrednosti i principe u više nego izazovnim vremenima”, naveo je Vučić.

Po njegovim riječima, Erdogan je “ostvario novu pobedu na putu napretka i blagostanja Turske i velike turske nacije”.

“Uveren sam da će odlučnost ostati zaštitni znak Vašeg liderstva u suočavanju sa budućim zadacima i izazovima”, rekao je Vučić u telefonskom razgovoru s Erdoganom.

Orban prvi iz EU čestitao

Mađarski premijer Viktor Orban prvi je čelnik jedne države članice Europske unije koji je uputio čestitku Erdoganu.

U Turskoj su održani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori.

Prema preliminarnim rezultatima, a nakon prebrojanih 95 posto glasova, vodi Erdogan s 53 posto osvojenih glasova.

Narodna alijansa, koju čine AKP i Stranka nacionalnog pokreta (MHP), vodi sa 55,3 posto osvojenih glasova u utrci za novi saziv parlamenta Turske. 

Izvor: Agencije