Erekat: Blokada novca Palestini ratni zločin

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat oštro je osudio odluku Izraela da blokira transfer 125 miliona dolara od poreza koji Izrael ubire u ime Palestinske samouprave, u znak odgovora na odluku Palestinaca da se pridruže Međunarodnom krivičnom sudu, označivši taj potez “ratnim zločinom.”

Erekat je rekao, također, da je to “piraterija” i „kolektivno kažnjavanje” palestinskog naroda.

“Ako Izrael misli da će kroz ekonomski pritisak uspjeti skrenuti naš pristup od slobode i nezavisnosti, onda griješi”, rekao je Erekat, dodavši da “taj novac nije izraelski dobrotvorni prilog palestinskom narodu. To je novac palestinskog naroda i Izrael nije donator”.

Izrael je i ranije zaustavljao transfer novca od poreza, ali ta mjera nije dugo trajala.

Reakcija SAD-a

Blokada fondova je samo jedna od nekoliko kaznenih mjera koje Izrael može preduzeti protiv Palestinaca, uključujući širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, navode izraelski mediji.

U izvještajima se dodaje da će se izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastati sa svojim ministrima da diskutuju od daljim osvetničkim koracima, javlja Tanjug.

Vlada SAD-a još nije objelodanila kako će ona reagovati, ali se protivi palestinskom potezu i nagoviještena je mogućnost posljedica po pomoć od 400 miliona dolara godišnje koju daje Palestincima.

Pristupanje međunarodnom sudu u Hagu, u kome bi Palestinci mogli tužiti Izrael za ratne zločine, označava veliku izmjenu politike i promjenu odnosa palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa prema jevrejskoj državi od napetih do otvoreno neprijateljskih.

Abbas pod jakim pritiskom

Abbas je bio pod jakim domaćim pritiskom da povede oštriju akciju protiv Izraela zbog propasti mirovnih pregovora još u aprilu i potom ljetošnjeg rata između izraelske vojske i Hamasa u Pojasu Gaze koji je trajao sedam sedmica, kao i nedavnog talasa smrtonosnih napada na Izraelce u Jerusalemu i nereda zbog ograničenog pristupa ključnom svetom mjestu u tom gradu.

On je donio odluku o učlanjenju u sud nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a odbacio palestinsku rezoluciju kojom bi se odredio rok do kraja 2017. godine za potpuno izraelsko povlačenje sa okupiranih teritorija.

Palestinci planiraju osnovati svoju državu na Zapadnoj obali, koja bi obuhvatila Pojas Gaze, koji je još pod blokadom Izraela i istočni Jerusalem, koji je anektiran.

Sve te teritorije osvojio je Izrael u šestodnevnom ratu 1967. godne.

Izvor: Agencije