Ericsson i Samsung okončali spor o patentima

Ericsson je krajem 2012. tužio Samsung Electronics da je prekršio njegove patente (EPA)

Švedski proizvođač opreme za mobilnu telefoniju Ericsson priopćio je kako je uzajamnim licencnim ugovorom sa Samsungom okončao dugotrajni spor u vezi s patentima, što mu osjetno povećava prihode u četvrtom tromjesečju.

Ericsson je krajem 2012. tužio Samsung Electronics da je prekršio njegove patente.

Samsung, proizvođač „pametnih“ telefona Galaxy i sve aktivniji u segmentu mrežne opreme, odgovorio je protutužbom.

Iz Ericssona su danas priopćili da sporazum uključuje uplatu početnog iznosa i potom autorske naknade, koje Samsung treba plaćati tijekom višegodišnjeg ugovornog razdoblja i da će on povisiti njihov operativni novčani tok na početku 2014. godine.

Prema priopćenju švedske tvrtke, sporazum će povećati njihove prihode u četvrtom tromjesečju za 652 milijuna dolara, a neto-dobit za 512 milijuna dolara.

Tužba iz 2012. godine

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson je krajem pretprošle godine pred Američkim sudom podnio tužbu protiv južnokorejske kompanije Samsung zbog kršenja patenata.

Spor se odnosio na Ericssonovu patentiranu tehnologiju ključnu za nekoliko telekomunikacijskih i mrežnih standarda koji se koriste u Samsungovim proizvodima, kao i na druge Ericssonove patentirane izume, koji se često koriste u bežičnim i ostalim elektronskim proizvodima za široku upotrebu.

Samsung je, istovremeno, pred sudovima u Velikoj Britaniji, Japanu, Nizozemskoj i Sjedinjenim Američkim Državama tužio Apple u vezi s tehnologijom koja se koristi u mobilnim telefonima i tablet-računalima, a u većini tih sporova sudovi su podržali stav Samsunga.

„Pametni“ telefoni sve su popularniji širom svijeta i tehnološki divovi vode bitku za što bolju poziciju na tom unosnom tržištu, nastojeći pred sudovima osigurati prednost na području intelektualnog vlasništva.

Izvor: Agencije