Erjavec: Dijalog s Turskom mora se očuvati

Erjavec je kazao da oružana grupa Islamska država Irak i Levant gubi rat (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je da ne postoji rizik od otvaranja balkanske migrantske rute sve dok je na snazi sporazum koji su prošle godine potpisali Evropska unija i Turska.

“Ne postoji opasnost od ponovnog otvaranja balkanske rute sve dok traje sporazum koji je postignut s Turskom”, rekao je on nakon sastanka s italijanskim ministrom vanjskih poslova Angelinom Alfanom u Rimu.

Dodao je da u svakoj prilici čelnicima EU-a pokušava skrenuti pažnju na važnost sporazuma s Ankarom, potpisanog u martu 2016. godine.

“Uprkos komplikovanim odnosima, dijalog s Ankarom mora se očuvati kako bismo zaštitili ovaj sporazum zato što se pribojavam i pritiska koji bi na zapadni Balkan mogao izazvati novi migrantski val. Čak bi njegove posljedice bile štetnije od onih koje je izazvao prvi val”, kazao je Erjavec.

Povratak stranih boraca

Dotakao se i opasnosti da se strani ratnici balkanskom rutom počnu vraćati u Evropu.

Istakao je da oružana grupa Islamska država Irak i Levant gubi rat te da su se strani borci počeli vraćati u matične zemlje, upozoravajući da bi, ako se ti borci budu vraćali balkanskom rutom, to moglo izazvati veliku nestabilnost u regiji.

Naglasio je da EU treba govoriti jednim glasom u cilju očuvanja vanjskih granica Unije.

Alfano je istakao da se Italija i Slovenija slažu o brojnim važnim pitanjima, uključujući pitanje migracija i približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije