Erjavec: Isplata stare štednje od 2016.

Pravo podnošenja zahtjeva imat će osobe na koje glasi devizni štedni ulog, a ukoliko su oni umrli onda to pravo stječu njihovi zakonski nasljednici (Arhiva)

Šef diplomatije Slovenije Karl Erjavec najavio je kako će njegova država sa prvim isplatama stare devizne štednje kod Ljubljanske banke početi naredne godine i potvrdio da je Vlada spremna da u cjelini izvrši obaveze iz presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju „Ališić i drugi“, prenose agencije.

Erjavec je za sarajevsko Oslobođenje precizirao kako će prve štediše tako biti isplaćene već u prvoj polovini 2016. godine, a Slovenija će uskoro objaviti javni poziv osobama koje su imale deviznu štednju kod Ljubljanske banke za podnošenje zahtjeva za njen povrat.

Zahtjevi će se primati od 1. decembra ove do 31. decembra 2017. godine.

Bez odlaganja

Pravo podnošenja zahtjeva imat će osobe na koje glasi devizni štedni ulog, a ukoliko su oni umrli onda to pravo stječu njihovi zakonski nasljednici.

„Fond Republike Slovenije, koji je nadležan za to, morat će o zahtjevima za povrat stare devizne štednje da odlučuje veoma brzo, dakle u roku od tri mjeseca od prijema potpunog zahtjeva. Time jasno dajemo na znanje da presudu želimo da implementiramo u najkraćem vremenu bez ikakvog odlaganja“, naveo je Erjavec.

Pozivi za podnošenje zahtjeva za povrat stare devizne štednje bit će objavljeni u medijima na lokalnom jeziku i s preciznim uputstvom o potrebnoj dokumentaciji.

Presudom Europskog suda za ljudska prava koja je postala pravosnažna u julu 2014. godine, Slovenija i Srbija dobile su obavezu povrata devizne štednje iz vremena bivše SFR Jugoslavije građanima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Osigurana sredstva

Presudom u slučaju „Ališić i drugi”, koju je Europski sud donio kao pilot presudu za sve slučajeve štediša koji su u istoj poziciji, presuđeno je da je Slovenija odgovorna za kršenje prava na raspolaganje imovinom starih deviznih štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH.

Njihovu štednju mora im isplatiti na isti način kako je to isplatila štedišama Ljubljanske banke u Sloveniji početkom 90-ih godina.

Na osnovu te presude, Slovenija je ove godine prihvatila Zakon o isplati štediša Ljubljanske banke koji će zahtjeve početi predavati početkom novembra, dok bi štednja svim štedišama bila isplaćena u roku od dvije godine.

Sredstva za isplatu već su osigurana u budžetima za 2016. i 2017. godinu.

Izvor: Agencije